12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTudorel Toader și-a prezentat bilanțul la doi ani de când este ministru...

Tudorel Toader și-a prezentat bilanțul la doi ani de când este ministru al Justiției

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că problema penitenciarelor este una sistemică, dar în urma unui acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei urmează să se construiască două noi penitenciare.

“Când am venit ministru al Justiţiei, în spaţiul public, chiar şi european, se vorbea despre problema condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare. A existat decizia-pilot. (…) Personal am mers la CEDO şi am avut o întrevedere cu preşedintele CEDO, în care am prezentat Memorandumul, acea foaie de parcurs, cu măsurile pe care le aveam în momentul acela în vedere. (…) Sigur, nu s-a rezolvat, pentru că problema penitenciarelor devenise o problemă sistemică, care s-a creat în ani şi ani de zile şi pe care nu puteai să o rezolvi într-o săptămână, într-o lună şi nici măcar într-un an de zile”, a afirmat Tudorel Toader, care şi-a prezentat, la sediul MJ, raportul de activitate la doi ani de mandat.

El a vorbit despre mai multe proiecte pe care le are în desfăşurare, în special construirea a două noi penitenciare.

“Am discutat, şi încheiat, şi dezvoltat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord de împrumut pentru o sumă considerabilă în vederea construirii a două noi penitenciare, cel de la Berceni din Prahova, cel de Unguriu din Buzău, de modernizare a unui centru de menţinere şi recuperare a sănătăţii funcţionarilor cu statut public din penitenciare, mă refer la Centrul de Rotbav şi înfiinţarea unui centru de pregătire în Pantelimon, în sediul început pentru fostul Parchet Naţional Anticorupţie, în care să facem un centru de instruire, de formare profesională pentru cei 13.000 şi ceva de funcţionari publici cu statut special din penitenciare, pentru că astăzi cei care dobândesc o pregătire de nivel superior sunt cursanţi şi absolvenţi ai Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza'”, a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că acest proiect se află într-o fază avansată de legiferare, adică a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

“Am eliberat un proiect de lege privind finanţarea activităţilor din penitenciare. Sunt penitenciare în Europa care verifică lucrările realizate de către deţinuţi. Scopul nu e de a îmbogăţi penitenciarul – scopul e de a da deţinutului şansa, perspectiva valorificării creaţiilor pe care le realizează, încurajându-i să lucreze, să îşi dezvolte acele aptitudini. (…) Nu e vorba de o sursă de câştig, ci o formă de reintegrare socială, de redobândire a abilităţilor pentru momentul în care se vor reintegra şi vor intra în viaţa publică”, a mai spus Tudorel Toader. 

„Am încercat în cei doi ani ca prin activitatea mea să punem în centrul activităţii cetăţeanul, care are dreptul să-şi valorifice drepturile fundamentale din Constituţie şi din legi, cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public – actul de înfăptuire a justiţiei”, a spus Tudorel Toader la începutul prezentării raportului.

Raportul de evaluare, care are 85 de pagini, va fi publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Astăzi, Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă depusă împotriva sa de PNL.

Devenit ministru în urma demisiei lui Florin Iordache, considerat principalul responsabil pentru emiterea OUG 13, Tudorel Toader afirma, în prima zi la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile provocate de actul normativ: “Orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat. Orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive. Învăţăm din ce-i bun, învăţăm şi din ce-i mai puţin bun. Noi am văzut reacţia societăţii şi până la urmă trebuie să ţinem cont de exigenţele legale constituţionale, dar legea nu este una în abstract pentru frumuseţea şi acurateţea ei, legea este o regulă de conduită care se aplică cetăţeanului”, 

Primul anunţ făcut de Toader după preluarea portofoliului a fost cel vonform căruia va iniţia un proiect de lege pentru a pune în acord legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale,

“Am avut în vedere două cerinţe pe care tot românul le ştie, Mecanismul de Cooperare şi Verificare ni le cere şi sunt fireşti. S-a vorbit în ultima perioada şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune de acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Vom face un inventar al tuturor deciziilor Curţii Constituţionale cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile şi considerentele Curţii şi, dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului, vom iniţia un proiect de lege pentru a pune de acord legislaţia cu deciziile Curţii”, spunea Tudorel Toader, în prima zi la Ministerul Justiţiei.

Tot atunci, Toader a vorbit şi despre un alt proiect de lege prioritar, legat de directivele europene care trebuie stranspuse în legislaţie.

“Tot la fel, vom verifică ce directive n-au fost transpuse, ne apropiem de termenul de graţie să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are”, a precizat Toader.

Tot în prima zi ca ministru, Tudorel Toader a pledat în faţa CCR, în cadrul audierilor privind existenţa unui conflict constituţional între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, că DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea unei ordonanţe şi a cerut ca CCR să dispună şi pe viitor măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.

“Ministerul public nu are niciun rol politic, niciun rol în procedura de legiferare, nu poate iniţia acte normative, nu poate cenzura acte normative, nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau oportunităţii adoptării unui act normativ. Ministerul Public aplică legea, iar, scrie în concluziile pe care le prezint, nu controlează din niciun punct de vedere procedura de adoptare a respectivelor acte normative”, a afirmat el atunci.

 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă