5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUE vrea să reducă emisiile de CO2 de la autoturisme cu 37,5%...

UE vrea să reducă emisiile de CO2 de la autoturisme cu 37,5% până în 2030

“Am ajuns la un compromis privind reducerea emisiilor autoturismelor (cu 37,5%), şi vehiculelor utilitare (cu 31%) până în 2030”, a anunţat comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Cañete, într-un mesaj postat pe Twitter, citează Mediafax.

“Cu aceste obiective ambiţioase, Europa arată din nou cum se pot transforma în fapte #ParisAgremeent (pactul global privind schimbările climatice) şi #COP24 (summitul privind schimbările climatice de la Katowice din 2018)”, adăugat oficialul european.

Acordul la nivelul UE reprezintă un compromis la care s-a ajuns după mai mult luni de negocieri, cu Germania dorind o reducere cu 30% a emisiilor, în timp ce Parlamentul European a propus o ţintă de 40%, informează site-ul agenţiei Dpa.

Anunţul privind compromisul a fost făcut luni de Austria, care deţine Preşedenţia prin rotaţie a Consiliului UE, la doar două zile după încheierea summitului COP24 de la Katowice, în cadrul căruia subiectul reducerii emisiilor auto a iscat discuţii aprinse între ţările participante.

Industria auto germană a criticat obiectivul UE privind reducerea emisiilor, avertizând că ar putea afecta serios piaţa auto europeană, putând inclusiv duce la închiderea unor fabrici de maşini de pe continent.

 
“Reglementarea solicită prea mult şi oferă prea puţin”, se afirmă într-un comunicat al Asociaţiei Germane a Industriei de Automobile (VDA).

“Nimeni nu ştie astăzi cum pot fi atinse la timp limitele convenite”, a adăugat VDA, menţionând că nicăieri altundeva în lume nu există reguli atât de stricte.

Aproape 200 de ţări şi-au depăşit viziunile politice diferite, iar, după două săptămâni, sâmbătă seara, la Katowice (Polonia), au ajuns la o înţelegere privind regulilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris privind climatice globale.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă