14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Un general care a luptat în Irak va conduce Armata Română

Potrivit Legii de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, militarul cu cel mai înalt rang din România este șeful Statului Major al Apărării.

Mai precis, potrivit Legii 346/2006, “şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

În România, ultimul șef al SMAp a fost generalul Nicolae Ciucă, un apropiat al președintelui Iohannis, dar postul de șef al SMAp a devenit vacant în momentul în care Nicolae Ciucă a fost trecut în rezervă și a primit funcția de ministru al Apărării Naționale în guvernul condus de Ludovic Orban. Dacă nu era numit ministru al Apărării, mandatul lui Nicolae Ciucă în fruntea Statului Major, care a început în anul 2015, ar fi expirat, oricum, la data de 31 decembrie 2019, întrucât un ofițer poate deține funcția de șef al SMAp timp de cel mult cinci ani.

Acesta este contextul în care președintele Klaus Iohannis a convocat prima ședință a CSAT din noul său mandat pentru data de miercuri, 27 noiembrie. Ședința ar urma să înceapă la ora 16 la Palatul Cotroceni.

“Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

Obiectivele României la Reuniunea aniversară a șefilor de stat și de guvern din NATO (Londra, 03-04 decembrie 2019);
Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2020;
Propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, pe anul 2019;
Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2020;
Avizarea numirii în funcția de Șef al Statului Major al Apărării.
În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, a anunțat un comunicat al Președinției României.

Propus de ministru, avansat de președinte

Pentru a îndeplini condițiile legale în vederea numirii unui nou șef al SMAp, la data de 14 august 2019, președintele Klaus Iohannis l-a avansat pe generalul maior (cu două stele) Daniel Petrescu la gradul de general locotenent (cu trei stele).

Conform procedurii, din momentul în care a fost avansat în gradul de general cu trei stele, generalul Petrescu a putut fi avansat în funcția de locțiitor al șefului SMAp, funcție pe care o deține în acest moment.

De pe funcția de locțiitor, generalul Petrescu poate fi promovat în funcția de șef al SMAp, iar avizul CSAT, așteptat astăzi, este una dintre etapele necesare în acest proces de nominalizare.

Daniel Petrescu este ofițer de infanterie și a absolvit, ca șef de promoție, Universitatea Națională de Apărare din București, precum și Colegiul Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare din Washington, unde a urmat un master în “Strategie de securitate națională”.

Înainte să fie locțiitor al șefului SMAp, generalul Daniel Petrescu a avut funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), în care fusese numit acum doi ani. MND-SE este cea mai importantă structură permanentă a Alianței Atlantice din România, având rangul unui comandament militar internațional NATO. În cadrul acestuia, la București lucrează militari români și din alte 15 țări aliate.

Anterior, Daniel Petrescu a participat la misiuni internaționale în Angola, Afganistan, Kosovo, Bosnia, Albania și Irak, a comandat Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” din București (ianuarie 2004 – octombrie 2008), a fost reprezentant militar al șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (Virginia, SUA) (2013 – 2016) și a condus Brigada 2 Infanterie “Rovine” (august 2016 – august 2017), această mare unitate transformându-se în Brigada Multinațională Sud-Est.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă