13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE Lyon: Suspectul a fost reţinut

UPDATE Lyon: Suspectul a fost reţinut

Ministrul de interne francez Christophe Castaner s-a declarat convins că autorul atacului de la Lyon, primul de acest gen din oraşul din estul Franţei, este chiar suspectul reţinut luni, Mohamed Hichem M., un algerian în vârstă de 24 de ani.

ADN-ul prelevat de pe punga de hârtie în care se aflau şuruburi, bile de metal, un circuit şi o telecomandă pare să corespundă cu al suspectului, deşi încă nu există rezultate definitive, a menţionat o sursă apropiată de dosar.

Un vecin din Oullins, o suburbie a Lyonului, unde locuia tânărul, l-a descris totuşi ca fiind “mai curând agreabil, serviabil, mereu surâzător” şi mare amator de sport.

Un alt vecin de palier a relatat că acesta “pleca în fiecare dimineaţă la aşa-zise treburi, dar nu ştiam că nu lucrează”.

Mohamed Hichem M., oficial “fără activitate”, se prezintă pe reţeaua LinkedIn ca programator şi student la universitatea Es Senia din Oran, Algeria. Ministrul francez de interne a precizat că tânărul a avut vize de şedere pe termen scurt şi a depus cerere pentru viză de studiu, dar nu a obţinut-o.

Nu există deocamdată niciun indiciu privind eventuala motivaţie a atacului, dacă a existat intenţia de a ucide sau dacă poate fi vorba de pista radicalizării.

Explozia a creat o vie emoţie la Lyon, scutit până acum de asemenea atacuri.

Vineri, în jurul orei locale 17.30, un tânăr cu o bicicletă electrică, cu cască şi ochelari de soare, a plasat în faţa unei brutării pe o stradă pietonală din oraş o pungă de hârtie în care se aflau potenţialele elemente explozive. Anchetatorii au ajuns la Mohamed Hichem M. datorită sistemului local de videoprotecţie, datelor de telefonie şi unor achiziţii făcute de acesta pe internet.

Suspectul nu a opus rezistenţă la reţinerea sa de Brigada de căutare şi intervenţie, luni, când cobora dintr-un autobuz la Lyon. În scurt timp, au fost arestaţi preventiv şi mama sa, tatăl său şi un alt apropiat.

Franţa a cunoscut din 2015 un val de atentate jihadiste fără precedent, soldate în total cu 251 de morţi, cel mai recent fiind cel de la Strasbourg din 11 decembrie 2018, în care au murit cinci oameni şi alţi 10 au fost răniţi.

Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă