20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUSR cere demisia ministrului Nicolae Moga, în urma tragediei de la Caracal

USR cere demisia ministrului Nicolae Moga, în urma tragediei de la Caracal

“Uniunea Salvaţi România dezaprobă ferm modul în care reprezentanţii Poliţiei Române şi ai Ministerului de Interne au înţeles să trateze Parlamentul şi, implicit, pe cetăţenii României în contextul audierilor convocate la Comisia de apărare din Camera Deputaţilor pe tema modului în care autorităţile statului au eşuat în a salva viaţa Alexandrei. USR cere demisia ministrului de Interne, Nicolae Moga, considerând că acesta nu poate duce MAI spre depolitizare şi reformă profundă”, se arată într-un comunicat transmis de formaţiune.

USR consideră că Nicolae Moga “nu este calificat pentru funcţia de ministru de Interne” iar sub conducerea sa “cel mult se vor găsi drept vinovaţi în tragedia de la Caracal nişte ‘acari Păun’, în timp ce alte zeci sau poate sute de cazuri similare se vor produce” în ţară.

“Au lipsit reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie şi ai Ministerului de Interne, deşi ar fi fost obligatorie prezenţa lor, pentru a continua discuţiile începute cu reprezentantul STS. Sunt întrebări care necesită un răspuns simplu, vedem o grămadă de indicii şi de resurse care au fost puse la dispoziţia instituţiilor de resort şi care nu au fost folosite. Ce vedem în contextul tragediei de la Caracal este o consecinţă a degradării sistemului, noul ministru nu va putea să facă decât ca predecesorii săi. Nu poate duce MAI spre depolitizare şi reformă profundă. Ce s-a întâmplat în acest ultime zile sunt primele simptome ale continuării unui comportament consacrat: promovarea secretarelor şi a asistentelor şi ‘batista pe ţambal’ în cazul nenorocirilor pătimite de omul rând”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, care a participat la audierea de luni din Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, consideră că trebuie invitat să dea explicaţii şi ministrul Comunicaţiilor.

“Acesta conduce Comitetul de coordonare a Serviciului 112. Vrem să vedem ce a făcut acel comitet în intervalul scurs de la înfiinţarea lui şi până în prezent, ce trebuia făcut şi nu s-a făcut, de ce a fost nevoie de înfiinţarea unui alt comitet cu activitate aparent similară. De la singurul reprezentant de instituţie publică prezent, generalul de brigadă care conduce acum STS, am aflat însă că purtătorul de cuvânt al Poliţiei ar fi spus un neadevăr zicând că STS a furnizat trei adrese poştale eronate. Şi am mai aflat şi că a trecut mai bine de o oră de la primul apel până când poliţiştii au deschis aplicaţia de localizare şi că operatorul de poliţie a avut nevoie de sprijin ca să utilizeze aplicaţia. Există un fel de conflict al declaraţiilor între instituţii, există interese politice foarte mari”, a spus el.

Stelian Ion a apreciat că “interesul major” al PSD este acela de “a arunca o anatemă” asupra STS şi că lucrul acesta s-a văzut imediat după 26 mai, când această instituţie a fost acuzată de fraudarea alegerilor europarlamentare.

“Opinia publică trebuie să vadă aceste interes al celor aflaţi acum la guvernare de a compromite această instituţie şi a o lua din subordinea CSAT pentru a o duce în subordinea Guvernului. Simpla absenţă a reprezentanţilor Poliţiei de la audierile de astăzi reprezintă un indiciu că au foarte multe de ascuns şi că în cadrul MAI sunt probleme”, a adăugat deputatul USR.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă