15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUSR: Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane...

USR: Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români

“Actualii judecători ai Curţii Constituţionale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portiţa de a-şi acorda amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituţia astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai şi să scriem explicit interdicţia de amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români şi arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcţionarea statului de drept şi a democraţiei, o reformare a CCR şi o depolitizare a acestei instituţii”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă transmis joi.

Totodată, USR apreciază că nu mai există niciun impediment să fie transpuse cât mai rapid celelalte prevederi din proiectul de revizuire iniţiat de USR şi PNL.

“Vestea bună de la CCR pentru ziua de azi e că ‘Fără penali în funcţii publice’ a trecut din nou de filtrul CCR. De asemenea, extinderea numărului de titulari ai sesizării CCR în materia ordonanţelor de urgenţă este acceptată drept constituţională. Nu de alta, dar nu avem aşteptări prea mari de la noul Avocat al Poporului, Renate Weber, şi nici de la capacitatea coaliţiei PSD-ALDE de a reda Parlamentului funcţia legislativă în probleme importante. A se vedea şi Codul administrativ, adoptat prin OUG. Vestea proastă este că va trebui să aşteptăm motivarea deciziei de azi pentru a înţelege în ce fel încalcă limitele revizuirii propunerea noastră de a excepta infracţiunile de corupţie de la aplicarea amnistiei şi graţierii”, a afirmat deputatul USR Silviu Dehelean.

Curtea Constituţională a României a decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază, au declarat oficiali ai instituţiei, joi, pentru AGERPRES.

Aceştia au amintit de dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, şi au adăugat că este greşit să i se interzică şefului statului să graţieze un condamnat pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.

“S-a constatat că încalcă prevederile articolului 52 textul ce se referă la exceptarea de la posibilitatea amnistiei şi graţierii a faptelor de corupţie. Această exceptare afectează prevederi ale alineatului 2, articolul 52 ce stipulează că prin revizuire nu pot fi încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale”, au explicat oficialii CCR.

Cele mai citite

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă