15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiVâlcov despre pensiile private, legea insolvenței și Kovesi

Vâlcov despre pensiile private, legea insolvenței și Kovesi

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a declarat, vineri seara, că Executivul vrea să modifice Legea insolvenţei, în urma căreia a apreciat că „toţi escroci vor dispărea”, şi a lansat un atac la Realitatea TV, despre care a spus că are datorii de 121,4 milioane de lei. Mai mult, fostul ministru a vorbit despre situaţia delicată din piaţa energiei, unde mafia este, potrivit lui, mare. Totodată, consilierul premierului a spus că şase din şapte fonduri de pensii private au investit în RDS.

„Datoriile totale ale insolvenţilor sunt mai mari decât pensiile din 2016. Mai mult, înainte de apariţia legii datoriile erau de 13 miliarde (de lei – n.r.). După apariţia legii s-au dus la 48 de miliarde”, a declarat la România TV Darius Vâlcov, afirmând că Executivul vrea să modifice Legea Insolvenţei.

El a mai spus că după ce Legea insolvenţei va fi modificată „toţi aceşti escroci vor dispărea”.

De asemenea, Vâlcov a lansat un atac la adresa postului Realitatea TV.

„Realitatea TV are astăzi, la sfârşitul lunii trecute, 121,4 milioane de lei datorie. În fiecare lună mai adaugă încă un milion datorie. Din 2011 Realitatea nu mai plătit nici măcar un leu la bugetul de stat. Nu se plătesc nici măcar contribuţiile pentru ei (pentru angajaţi – n.r.) pentru pensii sau pentru sănătate. Cam 9,2 miliarde de lei sunt datoriile cu reţinere la sursă. Adică firma le reţine. Cu şapte ani de zile nu mai există niciun caz, pentru că legea spune că dacă nu ieşi din insolvenţă intri în faliment. În cazul Realitatea, sunt două firme care deţin Realitatea şi fiecare la rândul ei mai are una, mai are trei în insolvenţă, iar cealaltă mai are nouă în insolvenţă, adică sunt 13 în insolvenţă deţinute de un număr de acţionari”, a afirmat Vâlcov.

Consilierul premierului a mai spus că banii datoraţi de firmele aflate în insolvenţă „probabil nu vor mai putea fi recuperaţi niciodată”.

„Astăzi avem de recuperat, nu numai de la această categorie, ci toate arieratele, sunt de 97 de miliarde de lei. 84% sunt nerecuperabili”, a mai spus Vâlcov.

Consilierul premierului spune că şase din şapte fonduri de pensii private au investit în RDS

Vâlcov a spus că şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor.

„RCS-RDS anul trecut această companie, care nimeni nu ştia cât valorează, s-a gândit hai să ieşim, deşi aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieşim pe piaţă să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieşit pe piaţă în condiţiile în care cei care trebuiau să cumpere ştiau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieşit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 şi 50% dintre reţele nu au avize, adică s-au legat prin localităţi, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte şi s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acţiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase din cele şapte fonduri, minim cinci au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov, la România TV.

Acesta susţine că se poate suspecta o fraudă, în condiţiile în care tehnologia companiei este una învechită şi sunt posibile scăderi în continuare.

„Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect şi spui cumpăraţi acţiuni la Digi că acţiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu eşti cu 25% mai puţin, nu te dezvolţi, îţi faci mai multe datorii, să ştii că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată. Luni pe bursă poate oricine să verifice de ce o companie care are tehnologia învechită pentru că suntem amândoi conştienţă că în 3-4 ani nu se va mai trage cabluri în România şi nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie şi le iei banii de pensii…”, a mai spus fostul ministru al Finanţelor.

Darius Vâlcov a afirmat că cele şapte companii administrează 10 miliarde de euro.

„A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei şapte administratori, că sunt şapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dam banii la stat dăm un 300 şi ceva de mililoane de euro, fiecare are angajaţi între 20-30 de angajaţi, unul singur are 70 de angajaţi. Miliardul şi jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultaţi? Vă consultaţi între voi?”, a declarat Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului, la România TV.

„În piaţa energiei lucrurile sunt mai delicate”

Darius Vâlcov a declarat vineri că în piaţa energiei mafia este mare, iar cei care încearcă să schimbe lucrurile sunt ameninţaţi şi şantajaţi. Vâlcov a transmis şi un mesaj celor care vorbesc despre politicieni penali.

„În piaţa energiei lucrurile sunt mai delicate. Mafia e atât de mare încât trebuie să te porţi cu mănuşi. Guvernul a modificat calculul redevenţele. Curtea de Conturi spunea că atenţie că voi calculaţi la un tarif care nu mai functionează. S-a modificat si s-a legat de nivelul de la Bursa din Austria. În acest an am încasat în plus cu 30 milioane de euro în acest cu această modificare legislativă care stătea în pixul preşedintelui ANRM, deci printr-un ordin al ANRM. Nu a semnat nici când a avut hotărâre judecatorească definitivă în 2013. Foarte mulţi sunt stat în stat”, a declarat Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului, la România TV.

Acesta a vorbit despre un sistem în care oficialii sunt ameninţaţi dacă încearcă să regleze situaţia.

„Te ameninţă, te şantajează, iţi pune catuşele şi dacă nu are cu ce. Ai familie, ai copii, până la urmă îţi doreşti să fii sănătos şi să trăieşti. Eu azi înţeleg foarte bine ce se întâmplă vom ajunge probabil în vârful acestui ciclon probabil în septembrie, este clar că lucrurile nu mai pot merge asa. Eu sunt din categoria penalilor, dar totuşi să vedem ce fac penalii, oare nu se luptă cu nişte mafioţi?”, a mai spus Vâlcov.

Vâlcov: Kovesi mi-a cerut să semnez recunoaşterea făcută de procuror şi de avocat

Fostul ministru al Finanţelor a spus că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a cerut personal să semneze recunoaşterea, document pe care, chiar dacă nu şi-l asumă, a fost făcut de procuror şi avocat.

„Recunoaşterea mea, că s-a spus la un moment dat că eu am dat o recunoaştere, este făcută de procuror cu avocat. Semnată (de Darius Vâlcov – n.r.), dar făcută de cei doi. (…) Am urcat la zeiţă, la Nefertiti pentru a mi se spune că trebuie să semnez”, a spus Darius Vâlcov la România TV.

Întrebat dacă a fost la Laura Codruţa Kovesi, Vâlcov a spus: „Binenţeles. În timpul în care am fost la… Procurorul mi-a spus foarte clar: <Domnule, eu am o problemă. Soţia mea, notar fiind, a luat 200.000 de euro de la o persoanlă pe care eu l-am avut inculpat>. Persoana nu mai e inclupată acum, dar mie mi s-a spus foarte clar: <Cei 200.000 de euro care i-a luat soţia mea ca notar nu avea cum să-i ia soţia în acelaşi timp în care eu anchetam pe celălalt şi dacă nu rezolv problema cu tine capra se mută>”.

Consilierul premierului a mai spus că a semnat o recunoaştere pe care nu şi-o asumă „în primul rând pentru familie”.

„În momentul în care te bagă o zi la închisoare faci orice. Nu aş dori numănui să ajungă acolo. Da (mi-a cerut Laura Codruţa Kovesi să semnez recunoaşterea- n.r.)”, a mai spus Vâlcov.

Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă