6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăȘtirile zileiVama Veche, Limanu și 2 Mai vor avea rețea de gaze naturale

Vama Veche, Limanu și 2 Mai vor avea rețea de gaze naturale

 

Ieri au început lucrările de înființare a rețelei de gaze naturale în trei localități importante din Constanța: Vama Veche, Limanu și 2 Mai. De gaze vor beneficia mii de locuitori, obiective economice importante, cum ar fi șantierul naval din zonă, proprietarii de restaurante și hoteluri și, implicit, turiștii.

Rețea de 45 de kilometri

„Este o lucrare foarte importantă pentru toți locuitorii comunei, o lucrare care va reuși să aducă locuitorilor confortul necesar. Rețeaua de gaz va avea 45 de kilometri și va conecta circa 1.800 de gospodării, dar și Șantierul Naval Mangalia 2 Mai. Investiția este de circa 5.700.000 de lei, din care 35% este susținut de Primăria Limanu. Practic, rețeaua va acoperi 90% din aceste trei localități”, a declarat Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu. Acesta a precizat că investiția este foarte importantă și pentru turism. Gazele vor ajuta foarte mult proprietarii de pensiuni și restaurante.

Autorizația de construire, în 24 de ore

Edilul spune că a primit ajutor pentru ca acest proiect important să fie dus la capăt. „Mă simt dator să subliniez că am avut un sprijin extraordinar din partea senatorului Nicolae Moga. L-am avut lângă mine în fiecare pas, pentru fiecare moment greu pe care a trebuit să-l depășim. Ne-a ajutat și din punct de vedere legislativ, pentru a se putea ține licitația de concesionare a gazelor. Îi datorăm foarte mult pentru realizarea acestui proiect. La fel și președintelui Consiliului Județean Constanța, care a fost alături de noi în drumurile către București, inclusiv în eliberarea autorizației. Am primit autorizația de construire în 24 de ore”, a punctat primarul din Limanu.

Horia Țuțuianu, CJC: „Știu câte eforturi au fost depuse”

La inaugurare lucrărilor a fost prezent și președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu. „Mă bucur să fiu prezent azi, aici, să văd că încă una din comunele județului Constanța se va racorda la gaz. Este un proiect important. Vreau să-l felicit pe domnul primar, pentru că a fost un proiect greu și știu câte eforturi au fost depuse pentru a se realiza. Sper că în următoare perioadă și alte comune din Constanța să demareze proiecte de racordare și județul să devină un proiect de talie europeană”, a precizat acesta.

MegaConstruct finanțează 65% din lucrare

Lucrările sunt realizate de către compania MegaConstruct SA, una dintre cele mai importante companii de pe piața românească ce activează în domeniul gazelor naturale, care desfășoară activități de furnizare și distribuție a gazelor naturale, proiectare si execuție a sistemelor de distribuție și instalațiilor de utilizare, precum și alte servicii conexe sectorului gazelor naturale. „Rețeaua are 45 de kilometri, diametrul este cuprins între 40 și 200 de milimetri. Rețeaua este realizată din polietilenă. MegaConstruct este în faza a treia de dezvoltare în sudul litoralului. Faza întâi a fost municipiul Mangalia și stațiunile aferente (recepționat și pus în funcțiune), iar faza a doua a fost Costinești și 23 August, investiție de asemenea terminată și recepționată. Aceste investiții sunt în operare în momentul de față și însumează circa 200 de kilometri de rețea și se adresează unui număr de 5.000 de imobile și agenți economici racordați deja, care sunt consumatori de gaz. Dacă luăm în calcul și Goldterm (n.r. societate responsabilă cu furnizarea agentului termic în Mangalia), avem indirect 7.000 de apartamente racordate la rețeaua de gaz. Deja discutăm în zona de sud a litoralului de aproximativ 12.000 de consumatori care beneficiază de aceste investiții. Faza a treia este comuna Limanu, cu satele aparținătoare Vama Veche și 2 Mai. Este o investiție pe care estimăm să o terminăm în următoarele 18 luni de zile”, a precizat Cătălin Ivan. MegaConstruct finanțează 65% din valoarea totală a lucrărilor. Rețeaua este realizată din cel mai modern material, folosit în România din jurul anilor 2.000, și este garantată 50 de ani. MegaConstruct operează în 22 de localități din opt județe.

Turismul nu va fi afectat

Atât Cătălin Ivan, cât și primarul Daniel Georgescu au dat asigurări că turismul în Vama Veche nu va fi afectat. „În Vama Veche vom intra acum pe o singură stradă, pe Ion Creangă, pentru că este inclusă și în proiectul nostru de asfaltare. Durează cam o săptămână. Din toamnă intrăm puternic pe Vama Veche”, a spus edilul.

Oamenii vor gaze

Astăzi, în Mangalia, Costinești și 23 August, gradul de racordare este cu mult peste ceea ce se aștepta concesionarul rețelei la începutul investiției. Practic, gradul de racordare este de circa 60%, unul foarte bun, în condițiile în care rețeaua nu are nici șase ani de viață. Cătălin Ivan a precizat că speră ca prima racordare în satul Limanu să aibă loc în aproximativ nouă luni. Taxa de branșament este reglementată la nivel național, indiferent de operator, și costă, în total, între 2.000 și 2.200 de lei.

Gaze pe tot litoralul

 „Cu lucrările de astăzi, închidem toată parte de litoral a Mării Negre cu alimentare cu gaz, de la Constanța la Vama Veche. Mai rămân Tuzla și Techirghiol, Eforie Nord și Sud. Alimentarea cu gaz înseamnă viață mai bună și costuri mai puține. N-a fost ușor, pentru că ne omoară birocrația. Erau două legi care se băteau cap în cap. Important este că azi s-au demarat lucrările. Eu vă asigur că firma constructoare este o firmă serioasă și o să vedeți că în doi ani de zile o să avem alimentat cu gaz și Vama veche, și 2 Mai și Limanu, comune foarte importante.”, a precizat senatorul Nicolae Moga.

PNDL pentru gaz

Primarul din Limanu a precizat că a făcut un credit bancar pentru a finanța partea sa de 35% din lucrare, dar a spus că trebuie găsite alte soluții. „Sunt multe localități care vor să se conecteze și la posibilitățile financiare ale unei comune este foarte greu să poți să plătești o investiție de acest gen. Soluția ar fi o sursă de finanțare pentru primăriile care vor să se conecteze la gaz”, a spus Daniel Georgescu. Senatorul Nicole Moga a spus că se are un vedere un PNDL 3 pentru rețea de gaze naturale, astfel încât partea de cofinanțare a primăriilor să vină de la guvern.

Valoarea totala a lucrărilor de înființare a rețelei de distribuție a gazelor naturale în Limanu, 2 Mai și Vama Veche este de  5.756.683 lei.

 

Cele mai citite

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...

Implicațiile industriei de gaming asupra economiei

Industria de gaming a generat venituri în valoare de aproximativ 365 de miliarde de dolari în 2023 la nivel global. Tendința de creștere din...

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....
Ultima oră
Pe aceeași temă