13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiVestea bombă despre SIIJ. Ce spune Comisia de la Veneția

Vestea bombă despre SIIJ. Ce spune Comisia de la Veneția

Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) „ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiţiei, potrivit unui comunicat al Comisiei.

„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi.”, potrivit comunicatului transmis.

Comisia a atras atenţia şi asupra faptului că desfiinţarea SIIJ este dorită şi de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România. 

„Desfiinţarea SIIJ este dorită de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România şi, de asemenea, de comunitatea internaţională şi de ONG-uri, care văd SIIJ ca pe o structură ce reduce eficienţa sistemului legal”.

De asemenea, Comisia de la Veneţia atrage atenţia că amendamentele adoptate în Camera Deputaţilor la legea de desfiinţare a SIIJ ridică semne de întrebare „atât pe conţinut, cât şi pe procedură”.

„Comisia de la Veneţia doreşte să sublinieze că desfiinţarea Secţiei Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă şi că încurajează autorităţile române să continue cu un proces de reformă mai larg”, se mai arată în comunicat.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă