12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiViceamiralul Rob Kramer, comandantul Forţelor Navale Olandeze: Sunt impresionat de Portul Constanța

Viceamiralul Rob Kramer, comandantul Forţelor Navale Olandeze: Sunt impresionat de Portul Constanța

Rob Kramer spune că Portul Constanța este important atât din punct de vedere militar, cât și economic. „Portul Constanța este un port important, desigur, pentru că face parte din zona Tratatului NATO, deci este parte a teritoriului NATO. De aceea este la fel de important ca toate celelalte zone din arealul NATO. De asemenea, este important din punct de vedere economic. Dacă mă uit împrejur aici, în Constanța, sunt foarte impresionat de acest port, este un port foarte mare și cred că este foarte important pentru această parte a Europei, ca un punct de intrare. Deci, da, este un port important.“

Viceamiralul a subliniat cooperarea militară dintre România și Olanda, mai ales în contextul provocărilor de securitate în Marea Neagră. „România și Olanda sunt parte a NATO. Este foarte important să colaborăm îndeaproape și de aceea suntem foarte mulțumiți că suntem aici. Sunt multe provocări în ceea privește securitatea navală pe tot cuprinsul lumii și în special aici, în Marea Neagră“, a declarat acesta cu referire la prezența navelor rusești în Marea Neagră.

 

Pirateria, un fenomen ce nu va dispărea

Cel mai înalt ofițer din Forțele Navale Olandeze a vorbit și despre fenomenul pirateriei, în contextul în care el însuși a condus o operațiune în acest sens, în sudul Africii, sub egida ONU. În opinia sa, pirateria este una dintre cele mai vechi îndeletniciri din lume, una care nu va dispărea. „Întrebarea este ce vom face noi în legătură cu acest lucru. În primul rând, lucrul pe care trebuie să-l facem este să descurajăm pirații, să nu se ducă pe mare pentru a deturna nave. Putem face acest lucru în mai multe moduri. Unul dintre ele este să suprimăm acest fenomen cu nave militare. Este însă important să ne uităm și unde se duc banii din piraterie, dacă putem să oprim acest flux de bani. În cele din urmă, totul se rezumă la a oferi un mod de viață mai bun pentru oamenii care aleg să devină pirați. Dacă mergem la rădăcina problemei și ne asigurăm că au o viață mai bună, atunci nu mai trebuie să devină pirați. Nu există o singură soluție, sunt multe zone în care trebuie să lucrăm.“

 

Români salvați din mâinile piraților

Pirateria este un fenomen ce afectează și România. La 9 aprilie 2019, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că cei trei marinari răpiţi, pe data de 3 martie, de pe o navă aflată în largul apelor statului Togo au fost eliberaţi. Cetăţenii români vor fi repatriaţi în zilele următoare, aceştia fiind asistaţi de Ambasada României de la Abuja (Nigeria) pentru efectuarea formalităţilor necesare întoarcerii lor în siguranţă în România – a transmis, marţi seară, MAE. Sursa citată a precizat că eliberarea marinarilor a fost posibilă datorită implicării companiei angajatoare, precum și demersurilor specifice ale Celulei de Criză a MAE pe lângă autorităţile abilitate.

MAE anunţă, de asemenea, că prin intermediul Ambasadei României de la Abuja a monitorizat zilnic cazul şi a menţinut un contact permanent cu toate păr
ţile implicate în derularea procedurilor pentru eliberare. Incidentul s-a petrecut pe 3 martie, când o navă la bordul căreia se aflau 21 de marinari români a fost atacată de piraţi în apropierea unui port din Togo, trei marinari fiind răpiţi.

 

Ce reprezintă „Sea Shield 2019“

Forțele Navale Române organizează, în perioada 5-13 aprilie 2019, în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre acest exercițiu, la care participă 14 nave militare românești şi 6 nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață şi aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre. Scenariul exercițiului este fictiv şi urmărește planificarea şi executarea unei Operațiuni de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice.

Forțele Navale Române, în calitate de gazdă, implică o structură impresionantă de forțe în desfășurarea exercițiului „Sea Shield 19“. Sub conducerea şi coordonarea Comandamentului Flotei vor fi două fregate, două corvete, două dragoare de mine, două nave purtătoare de rachete, două nave maritime pentru scafandri de luptă, trei remorchere maritime, un detașament de scafandri EOD (specializați în lupta împotriva amenințărilor subacvatice), două detașamente mobile de lansare rachete şi alte nave de sprijin, precum şi structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronică şi Observare, Direcția Hidrografică Maritimă, Centrul 110 Comunicații şi Informatică, Centrul pentru Tehnologia Informației şi Apărare Cibernetică, structuri care vor asigura suportul specific de la țărm.

Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă