11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Exercițiul SEISM 2018: mii de decese, sute de mii de persoane...

VIDEO Exercițiul SEISM 2018: mii de decese, sute de mii de persoane afectate

De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost dsitruse 250 de case şi avariate alte 900.

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că operaţiunile de căutare-salvare se continuă, la fel continuă sosirea în România a echipejul internaţionale.

În urma apelului internaţional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului, au ajuns în ţară şi 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia, şi trei camioane din Austria. În cursul acestei zile vor ajunge echipa de căutare- salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţă din Republica Moldova. În această după-amiază, un avion civil pus la dispoziţie de Institutul National de Cercetare Aerospatiala  va aduce de la Timişoara 4 medici şi asistenţi medicali pentru suplimentare.

Potrivit lui Arafat, în Bucureşti, pe Arena Naţională, începând cu ora 19.00, se va organiza o altă tabără de sinistraţi cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane.

”Astăzi, în cursul după-amiezii, este aşteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides”, a mai spus Arafat, citat de News.ro.

Raed Arafat a precizat că peste şapte sute de pompieri din întreaga ţară acţionează la exerciţiu, fiind sprijiniţi de angajaţi din alte strucutri: Jandarmerie, Ministerul Apărării Naţionale, Poliţie, aviaţie civilă.

”Cu toate aceste structuri ajungem la câteva mii de persoane”, a spus Arafat.

La aceştia se adaugă şase sute de ”răniţi”, cei care asigură maghiajul acestora, dar şi cei care fac scenariile exerciţiului.

Şeful DSU fost întrebat dacă au fost identificate probleme după prima zi a exerciţiului sau întârzieri de reacţie.

”Întârzieri de reacţie nu aun fost, au fost anumite aspecte de derolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, câns soseşte o echipă internaţională, poate lipseşte o hărtie. Asta este parte din exerciţiu, ideea este cât de repede rezolvi această problemă. Am avut sprijin de la Vamă, de la Poliţia de Frontieră. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România. Ei sunt medici fără drept de practică”, a explicat Raed Arafat.

Acesta a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca şi când ar fi fost vorba despre o situaţie reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiţii normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situaţiile de criză, s-a găsit soluţia unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în ţară. Aceştia sunt autorizaţi temporar pentru lucrul în România.

Arafat a mai explicat că s-au descoperit probleme în legislaţie care îngreunează lucrurile.

”Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt şi, în caz de dezastru, s-ar putea să nu ajungem la ele. De exemplu, vrei să scoţi unele lucruri de undeva, sunt lucruri care duc până la Horărîre de Guvern. Nu e fezabil ca în cazul unui dezastru orice lucru pe care vrei să-l faci să fie hotărât la nivelul acela”, a mai spus Arafat.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. 

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti – Alexandria – Sofia şi Iaşi – Chişinău.

Municipiul Bucureşti a fost cel mai afectat. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă