13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO. Mesajul Preafericitului Daniel pentru români cu ocazia Sărbătorilor Pascale

VIDEO. Mesajul Preafericitului Daniel pentru români cu ocazia Sărbătorilor Pascale

“Sărbătoarea Sfintelor Paşti este izvor de bucurie şi pace, de lumină şi speranţă în lupta noastră cu greutăţile vieţii. Anul acesta serbăm Sfintele Paşti într-o vreme de tristeţe, într-o vreme de pandemie, care răspândeşte oamenilor teamă, teamă de îmbolnăvire şi de moarte, iar autorităţile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii. În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeaşi biserică, în acelaşi locaş de cult cu credincioşii ei. În acest sens, casele credincioşilor din parohii devin paraclise sau capele familiale, care, prin rugăciune, ţin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credinţa comună în Hristos cel Răstignit şi Înviat”, subliniază Patriarhul BOR, într-un mesaj video de Sfintele Paşti.

 

Înaltul ierarh ortodox îndeamnă la “iubire smerită şi milostivă faţă de cei bolnavi şi săraci, singuri şi întristaţi”.

“Trebuie să arătăm şi noi în jurul nostru iubire smerită şi milostivă faţă de toţi oamenii, dar mai ales faţă de cei bolnavi şi săraci, singuri şi întristaţi. Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, cel Răstignit şi Înviat să binecuvânteze pe toţi medicii şi pe toţi cei care ajută pe cei bolnavi, dar şi pe cei care lucrează pentru binele poporului român. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel Înviat din Morţi să dăruiască poporului român şi lumii întregi sănătate şi ajutor, speranţă, pace şi bucurie. Vă dorim tuturor Sărbători fericite de Paşti şi vă adesăm salutul pascal Hristos a Înviat!”, se arată în mesajul Patriarhului Daniel.

***

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului – Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, iar, în condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, celebrările vor fi oficiate în biserici de preoţi şi transmise online.

Paştele îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic “Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă “trecere”.

Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă, iar mai apoi trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal.

Dacă mielul pascal a prefigurat încă de atunci sacrificiul şi jertfa de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea de Paşte a continuat să reprezinte pentru fiecare om în parte şi pentru întreaga omenire o trecere, atât de la moarte la viaţă, cât şi de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu. 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă