23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBanatu-i ,,fruncea”! Interviu cu Virgil Musta, medicul infecționist din Timișoara

Banatu-i ,,fruncea”! Interviu cu Virgil Musta, medicul infecționist din Timișoara

Multă lume se întreabă de ce e Timişoara centrul vindecărilor COVID-19 din România. Până ieri, 51 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi. Care e secretul? Medicul infecţionist, Virgil Musta, un doctor dintr-o familie cu lungă tradiţie liberală, e conectat 24 de ore din 24 cu pacienţii. Pune pasiune în tot ceea ce face. Are toată profilaxia rânduită, bănăţeneşte. Nu pare obosit. Spune că la Spitalul Victor Babeş din Timişoara s-a stabilit o altă schemă de tratament decât în restul ţării, în acord cu marii epidemiologi de la Bucureşti. O pastilă cu două retrovirale şi în cinci, şase zile, pacientul se externează vindecat, nu înainte de a i se face două teste de certitudine. 

Dar cine este miraculosul doctor salvator ale atâtor vieţi? L-a descoperit la orele amiezii tot în clinică. Şi-a făcut un răgaz de trei sferturi de oră pentru un interviu, vorbind despre viaţă, credinţă şi altruism. Timid, ne-a istorisit despre familia lui de legendă.

 Medicul creştin şi minunile sale

–       51 de bolnavi COVID-19, vindecaţi. Din 433, la nivelul întregii ţări. De ce aţi optat pentru o altă schemă de tratament?

–         S-a stabilit la nivel central să avem abordări diferite pentru a se studia mai multe variante la nivelul întregii ţări.

–         Faceţi minuni?

–         Sunt doar un medic obişnuit. Un spirit creştin.

–         Se zice că medicina e o profesie liberală. L-am cunoscut pe tatăl dumneavoastră, Nea Horia (Dumnezeu să-l hodine!), pe vremea când eram redactor la primul ziar al PNL-ului din România, “Dialog liberal.” Era un spirit viu, glumeţ. Nu-l credeam când îmi povestea că l-a bătut pe gigantul fotbalist al Ripensiei, Ştefan Dobay, la şah. 

–         Dumnezeu i-a dat o viaţă lungă. A plecat la cele veşnice la 98 de ani. Politica liberală i-a fost în sânge. A făcut parte din viaţa sa, încă din 1932. A fost ultimul liberal în viaţă care a primit carnetul de membru direct din mâna lui Ion Gheorghe Duca. A rupt tradiţia familiei. A fost fotbalist, tenisman, jurist şi ofiţer pe front. A scris şi o carte Din neamul Mustonilor.

–         Dacă Nea Horia a fost decorat de Regele Carol al ll-lea, bunicul dumneavoastră a participat şi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

–         Port numele bunicului meu. Virgil Musta a fost protop de Oraviţa. A fost preot doi ani în Ghimbora şi trei ani în Mărghita, jud. Torontal. În anul 1918 era deja numit profesor la Institutul Pedagogic din Caransebeş, iar în anul 1922 a fost ales protopop al Oraviţei.

–         Din cartea “1 decembrie 1918. Mărturii ale participanţilor. Ioachim Crăciun: Documente la un sfert de veac de la Marea unire, a autorilor Mircea Vaida -Voevod, Gelu Neamţu, apărută la Editura Academiei Române, în 2005, aflăm că a participat ca reprezentant al Timiş-Torontalului la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

–         Nu ştiam acest lucru. Cunosc doar faptul că era un liberal înfocat încă de la începutul secolului.

–         Iar străbunicul?

–         Era arhiereu al Caransebeşului.

–         Deci proveniţi dintr-o familie de bănăţeni cu lungă tradiţie clericală şi liberală.

–         Din Caraş Severin se trage familia mea.

–         Aţi rupt tradiţia…

–         Eu şi fratele meu suntem medici. Am absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în 1984. După terminarea studiilor am practicat medicina de familie în Remetea Mică.

–         Iar revoluţia, unde v-a prins?

–         La Electrotimiş, medic de intreprindere.

–         Una dintre primele fabrici, în care muncitorii au oprit lucrul încă din 19 decembrie 1989, iar conducerea a sudat porţile. Cum aţi devenit medic epidemiolog?

–         După 1990, am dat concurs pe specialitatea de boli infecţioase, un fel de rezidenţiat.

Am ales acest domeniu pentru că e cel mai complex

–         De ce aţi ales acest domeniu?

–         Mi se părea cel mai complex. Agenţii patogeni pot infecta inima, plămânii, rinichii…

–         Ce mentori aţi avut?

–         Pe domnul profesor Dragomirescu, pe domnul profesor Novac, doamna profesor Stănescu (Lupu).

–         Ce lucrare de doctorat aţi avut?

–         Enterocolitele la copii.

–         Altruismul dumneavoastră e recunoscut prin Banat.

–         Prin 1998 am înfiinţat Centrul Medical Profilaxis, iar pentru cei săraci, o fundaţie cu acelaşi nume.

–         Prin Timişul montan s-a auzit că preoţii aduc medici tineri cu aparatură medicală pentru profilaxia celor mai săraci.

–         Da. Noi suntem. Am dezvoltat un sistem de telemedicină, în colaborare cu Mitropolia Banatului.

–         Cum funcţionează sistemul?

–         Trimitem medici tineri cu aparatură (EKG, ecograf, stetoscop, spirometru etc), iar specialiştii din Clinica noastră analizează prin sistemul de telemedicină şi le spun oamenilor,  care trăiesc în condiţii precare, de ce boli suferă şi le dă o serie de recomandări.

–         Aţi fost şi premiaţi, parcă?

–         Două proiecte de telemedicină au fost premiate de Vodafone.

         Aţi adus finanţări şi pentru Spitalul Victor Babeş.

–         Am reuşit să modernizăm Clinica II prin resurse proprii, iar acum Primăria renovează Clinica I şi circuitele funcţionale.

Locul III la Mondialele echipelor naţionale de medici

–         V-a pasionat, ca pe tata, fotbalul?

–         După 1990 am participat cu echipa naţională a medicilor la Cupa Mondială de la Riccione, din provincia Rimini, Italia, unde am reuşit să obţinem un spectaculos loc III.

–         Pe ce post aţi jucat?

–         Fundaş.

–         Sunteţi şi foarte credincios.

–         Fac parte din Adunarea Eparhială şi din Consiliul Arhiepiscopiei Timişoarei.

–         Aveţi timp şi suflet pentru activităţi sociale?

–         În colaborare cu Mitropolia şi cu o serie de părinţi am înfiinţat Colegiul Antim Ivireanu.

–         Un fel de şcoală confesională?

–         Da.

–         Sunteţi preşedintele Comitetului de părinţi de la Colegiu?

–         Da. Fiica mea are 9 ani. E pasionată de muzică. I-am cumpărat un pian.

–         Şi aşa ascultaţi acorduri fine…

–         Îmi mai aduc aminte de vremea adolescenţei. Am absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu, devenit acum Colegiul de Artă. Mai apăs şi eu sfios pe clape să nu zdruncin armonia.

–         Solfegiile vindecării… Totuşi, cum i-aţi vindecat pe cei 49 de pacienţi cu boala COVID-19?

–         Folosim o altă schemă de tratament decât restul țării, dar și conjunctură a fost favorabilă, pentru că pacienții pe care i-am tratat au fost pacienți tineri, fără comorbidități, fără boli asociate, la care teoria spune că evoluția bolii este bună.

O singură tabletă pe zi

–         Ce fel de tratament folosiţi?

–         Avem o schemă, agreată de epidemiologii de la Bucureşti, formată dintr-o tabletă cu 2 antivirale, care la 3-4 zile după administrare dau teste negative. Nicio firmă de medicamente nu are finalizat, la ora actuală, un studiu care să spună această este eficientă unu. Sunt doar încercări, rezultate parțiale, și ne-am ales unul din aceste studii.

–         Deci vindecarea o faceţi cu doar o tabletă?

–         Da. Așteptăm două teste negative, după care îi externăm.

–         Mai aveţi mult de luptă cu teribilul flagel.

–         Omenirea mai are de aşteptat până la apariţia unui vaccin pentru COVID-19, iar până atunci se efectuează multe studii şi teste. Încercăm cât putem să salvăm vieţi. Asta profesia noastră de credinţă.

–         Ce recomandaţi?

–         În primul rând prevenţie şi cât mai multă izolare.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă