14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiVirusul ucide democrația. România este guvernată prin ordonanțe militare

Virusul ucide democrația. România este guvernată prin ordonanțe militare

Ordonanța militară 2 / 2020, intrată în vigoare începând din seara zilei de duminică, 22 martie, de la ora 22, impune în România restricții nemaiîntâlnite în ultimii 30 de ani.

Potrivit acestei ordonanței militare, pe timpul zilei, între orele 06 – 22, “se recomandă” ca persoanele să circule în afara locuinţei sau gospodăriei doar pentru o serie de motive foarte clar precizate. Acestea sunt următoarele: deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă şi locul de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, sau decesul unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinţei sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi de nevoile animalelor de companie sau domestice.

Pe timpul nopții, mai precis între orele 22 – 06, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, cu excepția motivelor prezentate anterior. Pe timpul nopții, persoanele care ies în afara locuinței în scop profesional trebuie să poată demonstra că au dreptul să circule, conform ordonanței militare 2, prezentând fie legitimația de serviciu, fie o adeverință de la angajator sau o declarație pe proprie răspundere. Această declarație este necesară și dacă ieșirea pe timpul nopții se face în scop personal.

Textul ordonanței militare 2 a fost prezentat, sâmbătă seară, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, însoțit de secretarii de stat Despescu și Arafat. După toate aparențele, politicienii au evitat să impună cele mai dure restricții, astfel explicându-se faptul că, pe timpul zilei, măsurile sunt doar recomandate, nu obligatorii.

“Rugămintea noastră către toţi, chiar dacă, prin ordonanţa militară recomandăm unele măsuri în timpul zilei, consideraţi-le ca şi cum ar fi fost obligatorii”, a declarat, cu toate acestea, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Se mai poate cumpăra doar mâncare

Ordonanța militară 2 suspendă toate activităţile de comerț pentru produse şi servicii în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

Serviciile medicale rămân deschise. Ca o excepție, se suspendă activitatea cabinetelor de medicină dentară, care mai pot efectua doar intervenții stomatologice de urgență.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă