Foto: INQUAM PHOTOS

Foto: INQUAM PHOTOS

Vrei să ieși la pensie cu 6 ani mai devreme? Cumpără ani!

Ministerul Muncii lucrează la un act normativ prin care persoanele care nu au stagiu minim de cotizare să poată plăti pentru a ieși la pensie.

Petronel Tudor 0 comentarii

Actul normativ care permite persoanelor cu perioada incompletă să poată cumpăra până la maxim 6 ani pentru a beneficia de pensie a ajuns deja pe masa Guvernului României pentru a fi adoptat, a anunțat Violeta Alexandru, ministrul muncii.

„Avem în lucru un act normativ care vizează posibilitatea pentru cei care nu au stagiu minim de cotizare să-şi poată cumpăra ani de pensie din spate, să îşi poată completa acest stagiu minim de cotizare şi să beneficieze de pensie.”, a anunțat ministrul Muncii.

Potrivit documentului, persoanele care nu sunt pensionate pot plăti contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau unul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în România, în statele membre ale UE sau în alte state cu care ţara noastră aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

O altă problemă pe care Ministerul Muncii trebuie să o rezolve cât mai rapid este scanarea cărților de muncă, documente ce de multe ori sunt ilizibile și fac practic imposibilă determinarea perioadelor de cotizare a persoanelor care solicită calcularea în vederea ieșirii la pensie.

Comentarii

loading...