15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE CEx PSD. Dragnea rămâne pe poziții. 54 de voturi au fost...

UPDATE CEx PSD. Dragnea rămâne pe poziții. 54 de voturi au fost pentru, 8 împotrivă

UPDATE Vicepremierul Stănescu: “Nu pleacă nimeni din partid, chiar dacă se va încerca excluderea”

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat vineri, după şedinţa comitetului executiv al PSD, că nimeni nu pleacă din partid chiar dacă se va încerca excluderea, subliniind că niciunul dintre contestatari nu şi-a schimbat poziţia.

“Nimeni nu pleacă din partid, toţi rămânem în PSD, indiferent dacă se încearcă o excludere sau altceva. Sigur, vom vota în Parlament tot ce avem în programul de guvernare, aşa că cred că, aşa cum spunea doamna primar general, este prima discuţie serioasă pe care o avem şi cu mult curaj. Noi ce susţinem în acel document susţinem până la capăt, adică nu ne-am schimbat niciunul poziţia”, a afirmat Paul Stănescu.

 

UPDATE Prima ședință în care au fost dezbătute cu sinceritate problemele partidului

Primarul general Gabriela Firea, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, a apreciat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, că a fost prima reuniune a acestui for în care au fost dezbătute cu foarte multă sinceritate problemele care îi frământă pe membri.

“Primul câştig al acestui Comitet Executiv: cred că a fost prima şedinţă CEx în care s-au dezbătut cu foarte multă sinceritate problemele care ne frământă. Nu a mai avut nimeni acea timorare care exista până acum”, a declarat ea.

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au dat, vineri seara, un vot majoritar de încredere în favoarea preşedintelui partidului Liviu Dragnea.

UPDATE Dragnea: “S-a mințit prea mult în ultimele 10 zile”

Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat vineri, după CEx, că s-a mințit prea mult în ultimele 10 zile și tocmai de aceea în ședința de astăzi s-a discutat despre demisia sa în cadrul reuniunii.

„În ultimele 10 zile s-a mințit prea mult, în ultimele 10 zile s-a manipulat prea mult și nu aveam de ce să nu supun la vot o cerere foarte importantă, pentru că de fapt aia era miza. În aceste zile, majoritatea colegilor mei din CEx au avut întâlnire cu organzițiile din județe. (…) Fără nicio excepție, toți colegii din județele de unde am fost sunat mi-au cerut să nu renunț la funcția de președinte al partidului, cu toate că demisia este un act unilateral. Am vorbit astăzi cu colegii mei despre motivele pentru care ar trebui să-mi dau demisia. (…) Unul dintre motivele principale era că am deschis prea multe fronturi cu Klaus Iohannis, cu SRI, cu DNA, cu SPP și cu #rezist. Le-am spus că niciodată n-am să accept ca PSD să devină sau să redevină o unealtă a acestui sistem odios.”, a spus Dragnea.

„Am spus-o la o zi după condamnare, că atât cât voi mai fi în această funcție o să fac tot ce pot pentru a destructura acest sistem odios care a distrus vieți din România. Un coleg mi-a spus că a citit scrierile lui Sun Tzu, Arta Războiului, și spunea că nu trebuie să deschizi multe fronturi. Tot unul dintre colegii mei spunea că protocoalele sunt legale, după care spunea că nu sunt legale, că apoi plictisim populația. Sigur că dacă nu vorbim despre ele nu putem elimina situațiile din România despre care nu vorbește nicio ambasadă”, a mai spus Dragnea.

UPDATE  Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au salvat-o pe Gabriela Firea de la o excludere.

Cei doi au refuzat să supună la vot cererea primarului Sectorului 5, Daniel Florea, care voia ca primarul general să fie dat afară din partid.

În plus, după CEX, Dragnea a contrat-o pe Firea, care a declarat că a fost prima ședință în care s-a discutat serios în partid.

 
”Au discutat între ei, unii s-au contrat, alții s-au completat. Nu sunt de acord deloc cu ideea că e prima ședință în care se discută serios în PSD. Am avut o mulțime de ședințe în care s-a discutat ore în șir, profund, deschis. Nu vreau să mai avem astfel de ședințe în care să vorbim despre faptul că ar trebui să dezbatem în partid și nu dezbatem. Avem un mandat serios dat de români în 2016. Trebuie să ducem la capăt niște angajamente.”, a spus Liviu Dragnea.

UPDATE Dragnea a primit votul de încredere

Înaintea votului, liderul PSD, Liviu Dragnea, a luat cuvântul în şedinţa CexN al partidului, după ce a ascultat punctele de vedere ale liderilor social-democraţi, au relatat sursele politice ale MEDIAFAX. Votul a fost dat, după o reuniune de şapte ore, în care au fost asculte multe opinii ale membrilor CEN, apoi Dragnea a luat cuvântul, vorbind, punct cu punct, despre scrisoarea disidenţilor. 

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat vineri că discuţiile din şedinţa Comitetului Executiv Naţional vor fi tranşate printr-un vot.

“Normal că trebuie să fie un vot”, a răspuns Liviu Dragnea, întrebat de jurnalişti dacă se va da un vot în finalul şedinţei.

Liderul PSD a făcut aceste precizări când a ieşit într-o scurtă pauză din şedinţa CExN.

Întrebat ce se mai întâmplă în cadrul reuniunii, Dragnea a spus: “Ascult”.

UPDATE Covirig și pateuri după 6 ore de CEx. Dragnea a anunțat un vot, nu și tema lui

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD este în desfăşurare de şase ore. După ce participanţii au primit covrigi şi pateuri, Liviu Dragnea a părăsit pentru câteva minute sala.

La ieşirea din sală, Liviu Dragnea le-a spus reporterilor prezenţi că în şedinţa CExN va exista un vot. Liderul PSD nu a dezvăluit şi tema pe care se va da votul.

 
În şedinţa CEx, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, Mihai Tudose şi Robert Negoiţă au cerut demisia lui Dragnea. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu intenţionază să demisioneze.

 

UPDATE Mihai Tudose a criticat lipsa de comunicare din PSD

Mihai Tudose a criticat lipsa de comunicare din partid, în timp ce Adrian Țuțuianu a prezentat un sondaj de opinie în care PSD este la scorul prezentat în scrisoarea nemulțumiților, fără a spune cine a realizat sondajul, au declarat surse politice, citate de Mediafax. Fostul premier Mihai Tudose a criticat lipsa de comunicare, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

La ședinșa Comitetului Executiv al PSD, de vineri, Adrian Țuțuianu a prezentat un sondaj de opinie în care PSD este la scorul prezentat în scrisoarea din partid. Sursele spun că acesta nu a precizat cine a realizat sondajul, iar ceilalți membri i-au sugerat că trebuie să îl confrunte și cu alte sondaje de opinie.

 

 

 

UPDATE Paul Stănescu a propus ca amnistia şi graţierea să se facă în Parlament, nu prin ordonanţă

Vicepremierul Paul Stănescu le-a transmis colegilor, la şedinţa CEX al PSD de vineri, că este nevoie în An Centenar de amnistie şi graţiei, iar acestea ar trebuie să fie realizate prin procedură parlamentară, nu printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Sursele politice au adăugat că premierul Viorica Dăncilă nu s-a exprimat pe acest subiect în Comitetul Executiv al partidului, până la momentul transmiterii acestei ştiri.

UPDATE  Dragnea, despre excluderea disidenţilor: Categoric nu

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în legătură cu o posibilă propunere de excludere din partid a semnatarilor scrisorii, Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu, prin care îi cer demisia, că nu va face acest lucru.

Întrebat vineri înaintea începerii şedinţei CExN al PSD dacă va propune excluderea iniţiatorilor scrisorii, liderul PSD, Liviu Dragnea, a replicat tranşant: “Categoric nu”.

 

UPDATE Gabriela Firea, înainte de şedinţa PSD: Cred că se va propune excluderea mea

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat vineri, înainte de şedinţa PSD, că probabil se va cere excluderea sa din partid şi este de părere că Liviu Dragnea va încerca şi îndepărtarea a doi miniştri incomozi, Paul Stănescu şi Tudorel Toader.

“Suntem persoane paşnice. Cred că miza este excluderea mea pentru că am avut curajul, după ce am epuizat toate etapele, să spun că domnul Dragnea nu îşi mai repsectă angajamentele făcute faţă de români. Cred că se va propune excluderea mea”, a declarat Gabriela Firea.

“Miza e să fie daţi afară din Guvern doi miniştri care îl incomodează: ministrul Stănescu şi Tudorel Toader (…) Angajamentul nostru este în primul rând faţă de cetăţeni. Noi avem angajament faţă de ţară, de echipă şi în ultimul rând faţă de un om. Oricum s-a câştigat ceva. Faptul că am ajuns la concluzia că lucrurile nu merg în direcţia bună în ceea ce priveşte managementul politic al lui Dragnea şi poate înţelege şi dumnealui asta. Dacă nu înţelege, atunci lucrurile vor merge din ce în ce mai rău, din păcate. E prematur să vorbim acum în aceşti termeni de forţă. Nu s-a pus problema să fie o astfel de acţiune. Lucrurile s-au acutizat în ultimele 6-8 luni în ceea ce priveşte blocajul între noi şi Liviu Dragnea. 100% suntem pentru menţinerea coaliţiei PSD-ALDE şi a guvernului condus de doamna Dăncilă. Sub nicio formă nu vom întreprinde o acţiune care să pună în pericol guvernarea”, a mai spus Firea.

 

Paul Stănescu: Nimeni nu va pleca din partid, chiar dacă se va încerca o excludere

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv, că nu va pleca nimeni din partid, chiar dacă se vor cere excluderi, iar problema principală este legată de managementul politic al lui Liviu Dragnea.

“Dacă eu aş face parte din statul paralel, cred că trebuie să mergem în altă parte. Nimeni nu va pleca din partid, chiar dacă se va încerca o excludere sau alta. Problema este ce spunea doamna primar general de management al partidului. Nu discutăm de aritmetică. Noi suntem nemulţumiţi de managementul politic pe care domnul Dragnea îl face în acest partid”,a spus Paul Stănescu, vicepremier.

 

 

UPDATE Peste 10 lideri PSD discută, vineri, în biroul lui Liviu Dragnea, înaintea şedinţei CExN

Printre liderii PSD care au sosit, vineri dimineaţă, la biroul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, se află Vasile Gliga (Mureş), Felix Stroe (Constanţa), Dorel Căprar (Arad), Florin Cârciumaru (Gorj), Doina Pană (Bistriţa-Năsăud), Gabriel Zetea (Maramureş), Adrian Gâdea (Teleorman), Bogdan Trif (Sibiu), Marian Oprişan (Vrancea), Dan Nica (Galaţi).

Discuţiile au loc în prezenţa liderului PSD Liviu Dragnea. La sosire, acesta nu a vrut să facă declaraţii. „Vorbim după CEx”, le-a spus el jurnaliştilor.

 

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns în biroul lui Liviu Dragnea

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, vineri, la biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor, cu 45 de minute înaintea de şedinţa CExN în care se va discuta scrisoarea anti-Dragnea.

Alături de Dăncilă au venit ministrul de Interne, Carmen Dan, şi ministrul fondurilor UE, Rovana Plumb. Premierul Dăncilă a declarat, înainte de a intra în biroul liderului PSD următoarele: “Mesajul meu îl voi da în CExN al PSD”.

Conducerea lărgită a PSD se reuneşte, vineri, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional care se va desfăşura în Parlament, de la ora 12.30, pentru a dezbate “Declaraţia privind Starea Partidului Social Democrat”.

 

Scrisoarea care îi are printre semnatarri pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx. Ţuţuianu spune că şi 50 de parlamentari ai partidului ar fi semnat-o, iar deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru afirmă că 80 de deputaţi susţin demersul.

Comitetul Executiv ar urma să tranşeze tensiunile apărute în paartid după ce Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu au semnat o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.

Cei trei susţin democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Naţional, Comitet Executiv, Consiliul Naţional, Departamente etc.).

Aceştia vor menţinerea coaliţiei PSD-ALDE şi negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi.

Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susţinute de mulţi lideri judeţeni ai PSD.

Adrian Ţuţuianu a susţinut că, dacă PSD nu găseşte soluţii la problemele serioase pe care le are, există riscul ca parlamentari social-democraţi să plece la alte partide. 

”Amnistia şi graţierea sunt acte de clemenţă pe care orice stat civilizat le adoptă la anumite intervale de timp. Noi avem ultima lege de graţiere şi amnistie din anul 2002, din vremea GuvernuluI Adrian Năstase. Anul acesta suntem la 100 de ani de România Mare. În general, toate statele de evenimente adoptă asemenea acte normative, dar am spus că despre amnistie şi graţiere trebuie să discutăm în Parlament, după o largă consultare cu CSM, cu Ministerul Public, Uniunea Naţională a Barourilor din România, cu uniunile judecătorilor şi cu societatea civilă”, a mai declarat Ţuţuianu, în opinia căruia adoptarea unei OUG pe această temă ar putea duce inclusiv la pierderea guvernării.

În ceea ce priveşte legile justiţiei, el a afirmat: ”Astăzi cred, făcând o analiză retrospectivă, că am fi putut să adoptăm mai rapid şi pachetul de legi privind justiţia, dacă eram mai hotărâţi şi mai clari în ce avem de făcut, am fi putut să adoptăm mai rapid şi modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, cred că am fi putut să discutăm cel puţin cu o sesiune mai devreme de Codul administrativ”.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat în repetatea rânduri că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, este susţinută de “suficient de mulţi” lideri de organizaţii judeţene astfel încât să nu fie ignoraţi, arătând că ei nu doresc destabilizarea şi divizarea PSD, ci vor să atragă atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puţin un an.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacţie după scrisoare, el spunând că a înţeles din această “epistolă” că “partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP şi cu partidele de opoziţie”. El a susţinut că, în calitate de preşedinte al PSD, “nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituţii”.

“Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă, nu am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înţeles, de fapt, care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA şi cu partidele de opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii care nu trebuie să se implice în politică”, a declarat Liviu Dragnea, în Parlament.

El a spus că în Comitetul Executiv al PSD va vorbi “suficient de bine, de mult şi de apăsat”.

Secretarul general al PSD Marian Neacşu consideră că documentul conţine o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă, şi propune ca acesta să fie analizat de toate organizaţiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid. 

Olguţa Vasilescu susţine că există şanse „foarte mari” ca PSD să piardă guvernarea în urma conflictului intern izbucnit în partid după ce mai mulţi lideri cer demisia lui Liviu Dragnea, Vasilescu spunând că nu ar putea vreodată să voteze împotriva lui Paul Stănescu, unul dintre contestatarii lui Dragnea.

Fostul premier PSD Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seară, că ”e evident că trebuie să se schimbe ceva” în interiorul partidului din moment ce tot mai mulţi lideri importanţi semnalează că lucrurile nu merg în direcţia bună. ”A trecut deja prea mult timp de când pare că totul s-a oprit în loc din cauza unor mize personale”, spune Sorin Grindeanu.

Poziţii ale filialelor şi ale liderilor partidului înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional

Joi seară, mai multe filiale ale partidului şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Arad, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Constanţa.

Printre filialele judeţene care susţin scrisoarea se numără: Bucureşti, Ilfov, Olt,  Dâmboviţa, Ialomiţa, Brăila, Buzău, însă alte filiale sunt încă indecise cu privire la poziţia pe care o vor avea în Comitetul Executiv. Joi seară, au avut loc alegeri la PSD Brăila, acestea fiind câştigate de Mihai Tudose, fost premier şi susţinător al scrisorii îm potriva lui Liviu Dragnea.

Vicepremierul Paul Stănescu a afirmat, în conferinţa de presă care a avut loc după scrutin, că obiectivul liderilor PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului şi a Camerei Deputaţilor îl reprezintă menţinerea guvernării, a coaliţiei cu ALDE şi, ulterior, eventuale remanieri guvernamentale. Stănescu a spus că a discutat cu Viorica Dăncilă despre aceste aspecte şi că el crede că premierul îşi va asuma aceste lucruri, fiind „un om de echipă”.

„Cel puţin eu am avut o discuţie cu doamna prim-ministru şi în numele grupului am rugat-o să rămână în continuare, fiind preşedinte executiv, să rămână o perioadă preşedinte interimar al partidului şi obiectivul nostru principal, pentru că de aici am plecat, guvernarea este. Asta înseamnă să menţinem coaliţia cu ALDE, asta înseamnă să ne aducem înapoi toţi parlamentarii care au plecat, pentru că e riscul aşa de mare în ultima perioadă, ca anumiţi parlamentari, dacă rămânem în situaţia de astăzi, să plece la alte partide, să rămână independenţi şi eu cred că în momentul în care se va produce acest lucru, ceea ce de fapt cerem în acea scrisoare, să avem majoritate, să avem coaliţie cu ALDE, să avem guvernare. După aceea, pe parcurs, vom discuta eventuale remanieri guvernamentale, dar asta va decide primul-ministru ce remanieri guvernamentale se vor face. Noi considerăm că trebuie anumite remanieri, dar va decide doamna prim-ministru Dăncilă ce se va întâmpla în continuare” a afirmat Paul Stănescu. 

Tot joi seară a trimis un mesaj şi ministrul Apărării Mihai Fifor, care a anunţat  că nu va putea participa la şedinţa Comitetului Executiv, urmând a fi în Statele Unite ale Americii, dar precizează că îşi doreşte ”soluţii echilibrate” la care se poate ajunge prin ”discuţii serioase”. ”Suntem şi vom rămâne o mare familie şi soluţiile pentru orice fel de nemulţumire se discută şi se rezolvă în interior”, spune Fifor care precizează că-şi doreşte continuarea guvernării şi că o susţine pe Viorica Dăncilă.

 

Comitetul Executiv Naţional

Comitetul Executiv Naţional este organul de conducere şi de decizie al partidului care coordonează activitatea acestuia între şedinţele Consiliului Naţional şi este constituit din: membrii Biroului Permanent Naţional cu drept de vot; liderii grupurilor parlamentare; liderul PSD din Parlamentul European; preşedinţii organizaţiilor judeţene/de sector ale PSD; preşedintele organizaţiei municipale PSD Bucureşti; preşedinte PSD Diaspora; preşedinte PSD Republica Moldova; preşedinţi ai TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES activists.

Comitetul Executiv Naţional are printre atribuţii: hotărăşte asupra propunerilor de dizolvare a Consiliului sau a Biroului/Comitetului Executiv al organizaţiei locale, după caz, pentru încălcarea gravă a prevederilor Statutului, desemnează conduceri interimare si stabileşte măsuri pentru organizarea de noi alegeri în organizaţia respectivă; soluţionează contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de Consiliile organizaţiilor judeţene sau a organizaţiei municipiului Bucureşti; hotărăşte, în situaţii excepţionale, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excludere din partid a oricăruia dintre membrii PSD, cu 2/3 din voturile membrilor săi; la propunerea preşedintelui partidului, poate hotărî dizolvarea Birourilor Permanente ale organizaţiilor judeţene, de sector şi a municipiului Bucureşti.

De asemenea, Comitetul Executiv Naţional poate solicita şi convocarea Congresului extraordinar.

Preşedintele partidului este şi Preşedintele Comitetului Executiv Naţional.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional este statutară în prezenţa a 2/3 din numărul membrilor acestuia şi adoptă hotărâri cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă