18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiZiua Marinei 2018, între leșinuri și promisiuni geo-strategice

Ziua Marinei 2018, între leșinuri și promisiuni geo-strategice

La evenimentele din Constanța au participat peste 10.000 de persoane. „E frumos, dar nu se vede mare lucru”, a spus unul dintre ei, aflat pe faleză. Defilarea navelor s-a văzut mai greu spre deloc din mulțime, dar avioanele de luptă au putut fi admirate fără opreliști. Impresionant a fost și sunetul produs de aceste avioane, care zboară la o distanță relativ mică față de mulțime.

A fost o zi călduroasă în Constanța, iar acest lucru, combinat cu statul în soare pentru un timp mai îndelungat, a creat probleme. O doamnă din armata americană, un militar ucrainean și un jandarm au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău. Și-au revenit în scurt timp. În acest an, în premieră, au defilat, alături de Forțele Navale Române, militari din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia și Ucraina. Probabil că nu întâmplător, militarii din Ucraina au fost așezați lângă cei din SUA.

Exerciții spectaculoase

Sarea și piperul evenimentelor e reprezentată de exercițiile navele. Nava-școală „Mircea“ și velierul italian „Palinuro“ au defilat prin fața mulțimii, apoi s-au început exercițiile militare. S-au lansat scafandri de la bordul unui elicopter, s-a simulat o luptă împotriva aviației inamice, executată de navele aflate în dispozitiv pe mare, dar s-a simulat și o procedură de căutare și atac a unui sumbarin. Un avion american de cercetare „Poseidon“, două elicoptere „Puma Naval“, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian“ și trei ambarcațiuni rapide au descoperit și atacat submarinul.

Nu a lipsit nici un moment în care Garda de Coastă a realizat un exercițiu de combatere a migrației pe mare. Pentru a fi cât mai veridic, un manechin, pe nume Oscar, a fost aruncat în apă și a fost recuperat (manechinul a reprezentat un imigrant ilegal). Evenimentele s-au încheiat cu jocuri marinărești.

 

Iohannis, discurs și baie de mulțime

Președintele României a ținut un discurs în care a amintit că „aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi toţi un moment de reflec-
ţie, astfel încât, cei care gândim şi simţim româneşte, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii”.

Șeful statului a subliniat faptul că Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene. „De altfel, evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută. Mai mult, la iniţiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.  Este un succes al României, pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute”, a spus Klaus Iohannis.

La plecare, acesta nu a răspuns întrebărilor presei, dar a dat mâna cu o parte din oamenii care l-au aplaudat. A fost o baie de mulțime mai scurtă decât anii trecuți.

Evenimentele s-au desfășurat fără incidente, deși PSD Constanța avertizase, cu o zi înainte, că „nu este exclusă posibilitatea ca la ceremonii să apară „persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţi”.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă