19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Ziua Marinei, cel mai amplu exercițiu maritim din România

VIDEO Ziua Marinei, cel mai amplu exercițiu maritim din România

Ca în fiecare an, cu o zi înainte de aniversarea Zilei Marinei Române, marinarii militari au adus un omagiu tuturor eroilor care își dorm somnul de veci în adâncul apelor.

De asemenea, militarii care s-au remarcat pe parcursul ultimului an de instrucție au primit distincții, embleme și medalii militare de la conducerea Statului Major al Forțelor Navale, cea a Ministerului Apărării Naționale și de la Administrația Prezidențială. Ieri au fost organizate, pe faleza Cazinoului din Constanța, două ceremonii militare pentru a marca Ziua Recunoștinței. S-au depus coroane de flori la Monumentul Crucea Marinarilor, iar Batalionul de Sprijin al Forțelor Navale „Ovidius” a primit Drapelul de Luptă din partea conducerii Ministerului Apărării Naționale.

 

 

 

 

Iohannis: Cei care gândim şi simţim româneşte trebuie să facem tot posibilul pentru o României mai bună

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că toţi cei care gândesc şi simt româneşte trebuie să facă tot posibilul pentru a construi, împreună, o Românie mai bună.

 

“Pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră, aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi, în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului (…) Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României. Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi , toţi, un moment de reflecţie astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o României mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să sărbătorim Anul Centenar”, a declarat Iohannis la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.

 

Bricul „Mircea“ și scafandri lansați din elicopter

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, nava-școală „Mircea”, și cadeții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” vor saluta publicul de pe faleză împreună cu velierul italian „Palinuro” și cu cadeții acestuia, veniți special pentru acest eveniment, iar „Vânjosul”, „Voinicul” și „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncționale ale marinarilor, vor încânta publicul prin manevre navale.

Spectacolul va continua cu inserția aeriană a scafandrilor de incursiune, care vor fi lansați de la bordul unui elicopter, urmată de o secvență de luptă împotriva aviației inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.

 

Fifor: Responsabilităţile marinarilor militari sunt esenţiale în apărarea flancului estic al NATO şi UE

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, le-a transmis miercuri marinarilor militari, de Ziua Marinei Române, că responsabilităţile lor sunt esenţiale în apărarea flancului estic al NATO şi UE.

Totodată, ministrul Fifor a amintit că anul 2018 – Anul Centenar – va fi unul de referinţă pentru marina militară română prin achiziţiile şi modernizările care se au în vedere pentru a întări capacitatea de reacţie imediată a forţelor navale şi pentru a consolida poziţia României la Marea Neagră.

De asemenea, ministrul Apărării a subliniat că în acest an au loc şi multe exerciţii şi misiuni desfăşurate în Marea Neagră împreună cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică.

 

Desant maritim

Peste câteva minute, scenariul va continua cu o procedură standard de căutare și de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și de trei ambarcațiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer și de pe mare. Un elicopter Puma Naval va lansa asupra acestuia o torpilă ușoară „Sting Ray”, iar corveta îl va ataca cu torpile, bombe antisubmarin și bombe reactive.

Va urma respingerea unui desant maritim, în zona țărmului. Fictiv, inamicul va fi reprezentat de către infanteriștii marini, care se vor deplasa cu zece ambarcațiuni rapide pentru a ataca o clădire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma și trei tunuri de 100 mm vor respinge atacul.

 

Combaterea imigrației ilegale

Marinarii nu vor aștepta să se liniștească apele, pentru că vor trece la următorul moment, ce va consta în combaterea migrației ilegale pe mare, realizată de nave și ambarcațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Agenției Române de Salvare a Vieții pe Mare, după care este programată o secvență de contracarare a acțiunilor asimetrice pe mare.

Aceasta va fi executată de scafandrii de luptă. Trei ambarcațiuni rapide vor deschide foc asupra unei nave inamice, pentru a o anihila. Scafandrii căzuți în apă vor fi recuperați, prin procedeul „rig-rope”, de către un elicopter Puma Naval, urmând să salute, din aer, prinși de parâmă, publicul de pe faleză. Fregata „Regele Ferdinand” va defila prin fața tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevră de apuntare, marcând terminarea exercițiilor demonstrative.

 

Paradă navală și concursuri marinărești

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audiența printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare și detașamentele de militari din Forțele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

Manifestările vor continua în Portul Tomis, unde, la ora 13.00, va fi dat startul concursurilor tradiționale marinărești. Ziua se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanța – Farul Genovez – Parcul Primăriei Municipiului Constanța – Comandamentul Flotei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va participa la manifestațiile organizate de Ziua Marinei în municipiul Constanța. Șeful statului a participat și în ultimii doi ani la Ziua Marinei, pe faleza Cazinoului din Constanța. După ce a asistat la festivități, a făcut câte o baie de mulțime.

 

De dimineață până în noapte

Cele mai ample manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române vor avea loc astăzi, 15 august, la Constanța.

Activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale se vor derula pe faleza din fața Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte. După un scurt ceremonial militar de întâmpinare a persoanei oficiale, la ora 10.00, în acordurile Imnului Național, se va ridica Drapelul Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz.

Concomitent, vor fi trase 21 de salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare. Mesajul de bun-venit va fi adresat de viceamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofițer”.

După alocuțiunile persoanelor oficiale, va avea loc un scurt serviciu religios, iar pe mare va fi depusă o ancoră de flori, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun va veni din larg și va da startul spectacolului naval. În deschidere, drapelele României, NATO și cel al Uniunii Europene vor fi purtate de ambarcațiuni rapide, dar și de un elicopter Puma Naval.

 

250 de oameni de ordine

Aproximativ 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Constanţa în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, Serviciul Poliţiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Locală vor asigura ordinea publică şi siguranţa persoanelor care vor participa la sărbătorirea „Zilei Marinei Române”.

Jandarmii le recomandă cetăţenilor: să nu participe la eveniment cu bagaje voluminoase; să supravegheze în permanenţă copiii cu care au venit; să acorde o aten-
ţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale.

Traficul rutier în zonă va fi restricționat.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă