14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldine13 ianuarie în istorie: Tezaurul rămâne în Rusia. România cercetează în Antarctica

13 ianuarie în istorie: Tezaurul rămâne în Rusia. România cercetează în Antarctica

1129. Crearea Ordinului Templierilor. Au fost unul dintre cele mai cunoscute ordine călugăreşti militare (catolice) creştine.

1559. Regina Elisabeta I a Angliei a fost încoronată la catedrala Westminster.

1610. Galileo Galilei descoperă cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.

1776. Războiul de independență al Statelor Unite. George Washington întră triumfal în New York în fruntea trupelor.

1864. S-a născut Wilhelm Wien, fizician german, laureat al premiului Nobel pentru descoperirea și formularea legilor radiației căldurii (Legii lui Wien).

 
1873. S-a născut Vasile Suciu, mitropolit greco-catolic.

1879. S-a născut Ion Borcea, zoolog, membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre. Și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine, fiind fondatorul oceanografiei românești și a Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.

1898. Articolul J’accuse al lui Émile Zola a fost publicat în ziarul L’Aurore în legătură cu afacerea Dreyfus.

1910. A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso cântând pe scena Operei Metropolitan din New York este captat la 30 de km distanță.

1918. Guvernul Rusiei Sovietice întrerupe relațiile diplomatice cu România (13/26 ianuarie). În legătură cu tezaurul României, sovietul comisarilor poporului al RSFS Ruse declara: „Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română. Puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”.

1941. A murit scriitorul irlandez James Joyce (născut 1882)  („Ulise”, „Portret al artistului la tinerețe”, „Oamenii din Dublin”, „Veghea lui Finnegan”).

1941. Generalul Ion Antonescu efectuează o vizită în Germania, în cursul căreia are o întrevedere cu Adolf Hitler, obținînd sprijinul acestuia în conflictul intern cu „Mișcarea Legionară”.

1942. Producătorul american de automobile Henry Ford primește brevetul pentru automobilul din plastic, care este cu 30 la sută  mai ușor decât o mașină obișnuită.

1942. Prima utilizare a unui scaun de avion catapultabil de către un pilot german de încercare, pe avionul Heinkel He 280.

1945. A murit Zavaidoc (Marin Teodorescu), renumit cântăreț din perioada interbelică.

1953. Josip Broz Tito a fost ales preşedinte al Iugoslaviei.

1958. A murit poetul Dan Botta.

1964. Capitol Records a lansat primul single The Beatles în SUA, I wanna hold your hand, care a atins cifra de un milion de exemplare vândute, după numai trei săptămâni.

1964. Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, este numit arhiepiscop de Cracovia, Polonia.

1990. La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova), este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

1991. Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți

1999. Baschetbalistul american Michael Jordan şi-a anunţat pentru a doua oară retragerea din circuitul NBA.

2006. Se inaugurează Staţia Law-Racoviţă, prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica.

2012. Nava de pasageri  Costa Concordia se scufundă pe coasta Italiei; 32 de decese, două persoane dispărute și 64 de răniți.

2014. A murit actorul Mihai Fotino  (născut 1930).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă