11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăAldine24 decembrie în istorie: Se compune “Silent Night”. Armata îi ucide pe...

24 decembrie în istorie: Se compune “Silent Night”. Armata îi ucide pe luptătorii antiteroriști

1294: Papa Bonifaciu al VIII-lea este ales papă, înlocuindu-l pe Celestine al V-lea, care a abdicat.

1524. A murit Vasco da Gama (născut 1469), navigator portughez.

1777: O expediție condusă de James Cook a ajuns la Insula Crăciunului, cel mai mare atol de corali din lume.

1798. S-a născut Adam Mickiewicz, poet polonez  (decedat 1855).

1814: Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au semnat tratatul de la Gent, prin care au pus capătRăzboiului din 1812.

 
1818: Austriacul Franz Gruber a compus muzica celebrului cântec de Crăciun “Silent Night”.

1818. S-a născut  James Prescott Joule, fizician englez (decedat  1889).

1865: Șase veterani sudiști ai Războiului Civil American au pus bazele organizației Ku Klux Klan – Societatea “cagulelor albe”.

1871: Premiera, la Opera din Cairo, a operei „Aida” de Giuseppe Verdi (libretul Antonio Ghislanzoni).

1893: Industriașul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil.

1897: Octavian Goga a debutat cu versuri în revista “Tribuna” din Sibiu.

1922. S-a născut Ava Gardner, actriță americană (decedată 1990).

1924. Albania devine republică.

1949. S-a născut Mircea Diaconu, actor român de teatru și film, om politic.

1962: România și Elveția au ridicat relațiile diplomatice la nivel de ambasadă.

1964: Inaugurarea Teatrului „Ion Creangă” din București cu premiera „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru; decretul de construire a teatrului a fost emis pe 4 mai 1965.

1968: Misiunea Apollo 8, formată din astronauții Frank Borman, James Lovell și William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurulLunii. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.

1971. S-a născut Ricky Martin, cântăreț pop portorican.

1979: Uniunea Sovietică invadează Afganistanul pentru a susține guvernul comunist.

1989. Opt cadre ale Unității Speciale de Luptă  Antiteroristă  (USLA)  din cadrul Ministerului de Interne, în frunte cu șeful de stat major al USLA, lt. col. Gheorghe Trosca, sunt ucise în Drumul Taberei, de către militarii care apărau sediul Ministerului Apărării Naționale. Luptătorii USLA uciși au fost prezentați inițial drept teroriști, apoi s-a susținut că au fost omorâți din greșeală. Pe baza USLA s-a format Brigada Antiteroristă din cadrul SRI, iar 24 decembrie a fost declarată “Ziua luptătorului antiterorist”.

1999. Cinci mii de “porți sfinte” ale unor edificii religioase din întreaga lume s–au deschis în noaptea de Crăciun pentru a marca începutul marelui Jubileu al anului 2.000. Prima poartă a fost deschisă de Papa Ioan Paul al II-lea, la Bazilica Sfântul Petru din Roma. Anul Sfânt s–a încheiat la 6 ianuarie 2001  (Ziua Botezului Domnului).

2008. A murit  Samuel P. Huntington, politolog american (născut  1927).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă