11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldine29 decembrie în istorie: Arde Palatul de Iarnă. Prințul Ferdinand se căsătorește...

29 decembrie în istorie: Arde Palatul de Iarnă. Prințul Ferdinand se căsătorește cu principesa Maria

1170. Thomas Becket, arhiepiscop de Canterbury (născut 1118), este asasinat în interiorul Catedralei Canterbury de susținători ai regelui Henric al II-lea. El devine ulterior sfânt și martir în Biserica Anglicană și Biserica Catolică.

1800. S-a născut Charles Goodyear  (decedat 1860), chimist american, inventatorul unui procedeu de vulcanizare a cauciucului.

1837. Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, o reședință a țarilor, arde complet. Focul a durat 30 de ore.

1843. S-a născut regina Elisabeta (decedată 1916), soția regelui Carol I al României, cunoscută ca poetă sub numele  Carmen Sylva.

1843. A murit Johann Christian Baumgarten, medic şi botanist german stabilit în Transilvania. A fost autorul primului conspect critic al florei din Transilvania și al unui valoros ierbar, păstrat parțial până astăzi, la Cluj.

 
1873. S-a născut Ovid Densușianu, poet, lingvist, folclorist şi istoric literar, membru al Academiei Române, autor al celei dintâi istorii ştiinţifice a limbii române, Histoire de la langue roumaine.

1893. Oficierea căsătoriei dintre principele Ferdinand de Hohenzollern, viitorul rege al României, cu principesa Maria (fiica ducelui Alfred de Edinburgh şi a marii ducese Maria a Rusiei)  la Sigmaringen, în Germania.

1926. A murit Rainer Maria Rilke, unul dintre cei mai importanţi poeţi de limbă germană din prima jumătate a secoluluii al XX-lea.

1933. A murit I.G. Duca  (născut 1879), prim-ministru, asasinat de un grup de legionari pe peronul gării din Sinaia.

1959. S-a deschis prima linie a metroului din Lisabona.

1970: Conducerea Partidului Comunist Român a aprobat deshumarea osemintelor lui Iuliu Maniu, aflate în incinta penitenciarului Sighet, și reînhumarea lor în satul Bădăcin, județul Sălaj. De asemenea, a fost aprobată deshumarea osemintelor lui Ion Mihalache aflate în incinta penitenciarului Râmnicu-Sărat și reînhumarea lor în comuna Topoloveni, județul Argeș.

1972. S-a născut actorul britanic Jude Law.

1989. Václav Havel devine ultimul preşedinte al Cehoslovaciei, care se destramă în anul 1992.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă