3000 de dosare privind asasinarea președintelui Kennedy au fost desecretizate

3000 de dosare privind asasinarea președintelui Kennedy au fost desecretizate

După o așteptare de peste jumătate de secol, Administrația președintelui Donald Trump a dat publicității, joi, aproape 3.000 de dosare, anterior secrete, despre asasinarea președintelui John F. Kennedy

Mihai Diac 0 comentarii

Administrația SUA a amânat totuși cu șase luni dezvăluirea anumitor documente considerate prea "sensibile".

Amânarea riscă să alimenteze fluxul nesfârșit de teorii ale conspirației, chiar dacă experții nu se așteaptă la mari revelații în urma publicării acestor documente, la 50 de ani de la moartea lui John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963, la Dallas, în Texas.

Se aștepta publicarea a 3.100 de dosare încă secrete. În cele din urmă, 2.891 au fost postate online joi seara pe site-ul Arhivelor Naționale din SUA.

Conținând zeci, chiar sute de mii de documente încă niciodată nepublicate, unele dintre aceste dosare datează din 1962, chiar înainte de moartea celui de-al 35-lea președinte al SUA. Ca de pildă cel conținând un rezumat al unei reuniuni în care șeful CIA explică că serviciile sale studiază posibilitățile de a sabota piese aeronautice destinate a fi trimise din Canada în Cuba.

Rapoarte ale șefilor FBI, interviuri cu martori veniți să comunice piste poliției în zilele de după asasinat... Trierea amănunțită a acestei avalanșe de noi informații promite să-i preocupe îndelung pe cei pasionați.

"Americanii așteaptă și merită ca guvernul lor să le ofere un acces cât mai larg posibil" la aceste dosare, cu scopul de a fi "informați asupra tuturor aspectelor asupra acestui eveniment decisiv", a scris Donald Trump într-un comunicat.

Dar, "președintele a autorizat reținerea temporară a unor informații care ar putea aduce atingere securității naționale, menținerii ordinii în afacerile externe", au precizat Arhivele naționale americane.

Cea mai mare parte din aceste cereri sunt venite din partea CIA și FBI, poliția federală americană, potrivit unor responsabili ai administrației Trump. 

Comentarii

loading...