10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăAldineBricul „Mircea“ se pregătește pentru un marș istoric

Bricul „Mircea“ se pregătește pentru un marș istoric

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, nava-școală Mircea, va împlini, peste o lună, venerabila vârstă de 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forțelor Navale Române a planificat marșul anual de instrucție de la Constanța până la Hamburg, portul în care a fost construit și de unde a plecat velierul în anul 1939.

De atunci, „Mircea“ a reprezentat România, cu onoare și cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa și America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generații de marinari militari.

„Cu o istorie de opt decenii în spate, uneori învolburată, alteori înseninată, «Mircea» își croiește încrezător drum pe valurile timpului și va destăinui tainele marinăriei cadeților pe care îi va avea la bord, în timpul marșurilor de instrucție. Anul acesta, nava va pleca din Portul Constanța la începutul lunii mai și se va întoarce acasă după trei luni”, au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.

 

80 de ani de istorie

Velierul a fost construit în 1938–1939 în Șantierul Naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania. Nava-şcoală este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă velică totală de 1.750 mp.

Nava are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluza albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana, simbol al domniei. „Mircea“ a intrat în Portul Constanţa pe data de 17 mai 1939, fiind salutat de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, printre care şi vechiul bric adus de la Galaţi – pentru a preda ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave. Declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial avea să însemne pentru nava-şcoală începutul unei lungi perioade, de peste 25 de ani, în care nu a mai executat marşuri de practică de lungă durată şi reprezentare a Marinei Militare şi a României în afara Mării Negre.

La începutul lunii septembrie 1944, nava-şcoală MIRCEA, împreună cu alte nave româneşti au fost preluate de sovietici sub formă de captură şi încadrate în flota proprie din Marea Neagră. În urma repetatelor intervenţii ale autorităţilor române, oficialităţile sovietice au decis ca nava-şcoală să fie retrocedată României.

Astfel, doi ani mai târziu, pe 27 mai 1946, s-a desfăşurat în Portul Constanţa festivitatea de preluare a navei-şcoală Mircea de la echipajul sovietic şi reîncadrarea ei în Marina Română.

În anul 1959, când s-a pus problema reducerii forţelor armate şi, implicit, a unui număr de nave. „Mircea“ a fost inclus în categoria celor ce trebuiau dezafectate. La intervenţia unor cadre din Marina Militară, nava este salvată prin încadrare într-o altă unitate şi transformată în nava-bază a Divizionului 129 Nave Auxiliare din Mangalia. În anul 1963, în urma unor reglementări pozitive dintre guvernele român şi american, pe adresa conducerii statului a venit o invitaţie pentru „Mircea“ din partea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy, de a vizita porturi americane şi de participare la o serie de festivităţi. Invitaţia, deşi nu a fost onorată, a atras totuşi atenţia primului secretar al Partidului Comunist Român, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

În anul 1976 devine prima navă a Marinei Militare ce execută traversada Oceanului Atlantic pentru a reprezenta România la cel mai important eveniment pe care poporul şi statul american se pregăteau să-l sărbătorească la 4 iulie 1976 – şi anume Bicentenarul Independenţei.

Unul dintre cele mai impresionante marșuri a avut loc în 2014, între 19 aprilie şi 26 septembrie. Invitaţia primită încă din cursul anului 2002 din partea senatorului Edward Kennedy a făcut posibilă participarea navei „Mircea“ la competiţia nautică „Tall Ships Challenge 2004“, organizată de International Sail Training Asociations (I.S.T.A.) şi American Sail Training Asociation (A.S.T.A.) pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii şi Canadei.

Cele mai citite
00:00:32

Rishi Sunak a anunțat sprijin suplimentar pentru Ucraina în cadrul vizitei sale în Polonia

Liderul britanic Rishi Sunak a sosit marți la Varșovia pentru discuții cu premierul polonez Donald Tusk și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, care se...

VIDEO. Predoiu: “Ungaria continuă să susțină aderarea României la Schengen terestru”

În urma unei întâlniri de lucru cu omologul său de la Budapesta, Sandor Pinter, ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a reiterat angajamentul...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă