5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist12 aprilie în istorie: România începe războiul pentru independență. Primul om zboară...

12 aprilie în istorie: România începe războiul pentru independență. Primul om zboară în Cosmos

65. A murit filosoful roman Lucius Annaeus Seneca.

1457: Bătălia de lângă satul Dolhești, unde Ștefan cel Mare l-a înfrânt și l-a alungat din scaunul țării pe Petru Aron.

1633. Inchiziția a început interogatoriul lui Galileo Galilei.

1794. S-a născut matematicianul belgian Germinal Pierre Dandelin, cunoscut pentru contribuțiile sale în rezolvarea ecuațiilor algebrice și în teoria probabilităților.

1839. S-a născut exploratorul rus de origine poloneză Nikolai Mihailovici Prjevalski  (decedat 1888), care a făcut explorări în Asia centrală și Asia de est.

1861. A început Războiul Civil (de secesiune) din SUA, încheiat la 9 aprilie 1865.

1877. A început războiul ruso–româno-turc. După ce România a permis trecerea trupelor rusești pe teritoriul său, spre Bulgaria, turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.

1885. S-a născut pictorul francez Robert Delaunay.

1914. A avut loc, la Londra, premiera piesei de teatru Pygmalion a scriitorului englez George Bernard Shaw.

1933. S-a născut Montserrat Caballé, cântăreață spaniolă de operă.

1939. Albania a fost înglobată Italiei, sub forma unei uniuni personale. Victor Emanuel al III-lea, rege al Italiei (1900–1946), a fost încoronat și ca rege al Albaniei.

1943. Întâlnirea dintre mareșalul Ion Antonescu și Hitler, la castelul Klessheim.

1945. A murit președintele american  Franklin D. Roosevelt. Vicepreședintele  Harry Truman  depune jurământul ca cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite.

1949. S-a născut actorul Florin Zamfirescu.

1955. Doctorul Jonas Salk anunță folosirea cu succes a vaccinului împotriva poliomielitei.

1956. S-a născut actorul american Andy Garcia.

1961. Iuri Gagarin efectuează primul zbor în Cosmos, la bordul navei Vostok. Zborul a durat 108 de minute.

1961. A murit fizicianul și desenatorul Gheorghe Manu, figură deosebită în mișcarea națională de rezistență de după Al Doilea Război Mondial. În primăvara anului 1947, Gheorghe Manu a redactat un amplu studiu intitulat În spatele Cortinei de Fier – România sub ocupație rusească (o primă versiune, scrisă în 1945-1946, purta titlul România între Rusia și Europa), semnat cu pseudonimul Testis Dacicus. Scopul lucrării este declarat succint în Prefață: „Prezentul studiu are drept scop să descrie în mod obiectiv felul în care un popor mic este nimicit în mod sistematic de o mare putere.”

1966. Primul bombardament american asupra R.D. Vietnam.

1970. S-au deschis pentru circulație primele două benzi ale autostrăzii București–Pitești.

1971. S-a născut Shannen Doherty, actriță, regizor și producător american  (Beverly Hills 90210).

1975. A murit cântăreața și dansatoarea americană Josephine Baker  (născută 1906).

1989. A murit boxerul Sugar Ray Robinson, de șase ori campion mondial  (născut 1920).

1991. În principalele oraşe ale ţării, Alianţa Civică a organizat mitinguri de protest împotriva politicii guvernului de la București.

2000. În cursul unei ceremonii impresionante, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o mea culpa istorică pentru toate greșelile Bisericii Catolice.

2000. Poliția columbiană a arestat 49 de membri ai unei rețele internaționale de trafic de  heroină. A fost arestat și un văr al celebrului traficant de droguri Pablo Escobar.

2012. A murit Gabriel Țepelea (născut 1934), academician, fost vicepreședinte al PNȚCD.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă