12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist14 octombrie în istorie: Între ruși și americani începe criza rachetelor. Yasser...

14 octombrie în istorie: Între ruși și americani începe criza rachetelor. Yasser Arafat obține Premiul Nobel pentru Pace

La 14 octombrie 1066, normanzii încep cucerirea Angliei. În 1962, un avion american fotografiază rachete sovietice în Cuba. În 1964, Martin Luther King devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru  Pace. După 30 de ani, același premiu e împărțit între Yasser Arafat, Yitzhak Rabin și Shimon Peres.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 14 octombrie în istorie.

1066. Bătălia de la Hastings. Armata normandă lui William  Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea. Regele Harold a murit în luptă.

1716. A murit filosoful Gottfried Wilhelm Leibniz, precursor al iluminismului, fondator, alături de Newton, al analizei matematice. Este cel care a introdus termenul de funcție în matematică.

1808. Republica Ragusa, de pe actualul teritoriu al Croației, este anexată de Franța.

1853. S-a născut compozitorul Ciprian Porumbescu.

1872. S-a născut Petre P. Negulescu, unul dintre cei mai importanți politologi ai României, membru al Academiei Române.

1873. S-a născut omul de afaceri francez Jules Rimet, la inițiativa căruia a fost organizat primul Campionat Mondial de Fotbal, în 1930.

1882. S-a născut Eamon de Valera, prim-ministru în mai multe rânduri al Republicii Irlanda şi preşedinte al statului în perioada 1959-1973. De Valera a iniţiat procesul pentru dobândirea independenţei ţării sale faţă de Marea Britanie, eveniment proclamat în 1948.

1890. S-a născut generalul Dwight David Eisenhower, preşedintele SUA în perioada 1952-1960.

1896. S-a născut actriţa Lillian Gish, stea a filmului mut.

1900. Apare cartea “Interpretarea viselor” a psihologului Sigmund Freud.

1906. S-a născut politologul Hannah Arendt.

1915. Bulgaria aderă la Puterile Centrale (Germania și Austro-Ungaria).

1923. S-a născut scriitorul român Victor Kernbach  (decedat 1995). Printre lucrările lui se află “Enigmele miturilor astrale”, “Dicționar de mitologie generală” și “Biserica în involuție”.

1926. Apare prima ediție a cărții pentru copii Winnie-the-Pooh, a scriitorului englez Alan Milne.

1927. S-a născut actorul britanic Roger Moore, celebru în rolul “Sfântul”.

1930. S-a născut fostul dictator al statului Zair, Mobutu Sese Seko  (decedat 1997).

1940. S-a născut cântărețul britanic Cliff Richard.

1943. Revolta prizonierilor din lagărul nazist de la Sobibór, din Polonia. Sunt uciși 11 gardieni SS și mulți alții răniți. Aproape jumătate dintre cei 600 de prizonieri ai lagărului evadează, aproximativ 50 dintre ei supraviețuind până la finalul războiului.

1944. Masacrul de la Moisei. Un detașament de militari unguri care se retrăgea din Transilvania a ucis 29 de civili, etnici români, pe Valea Izei.

1944. Al Doilea Război Mondial. Feldmareșalul Erwin Rommel (născut 1891), unul dintre cei mai respectați comandanți din armata Germaniei, se sinucide la ordinul lui Hitler. Acesta îl bănuia că ar fi complotat împotriva lui.

1947. Pilotul militar american Chuck Yeager conduce un avion Bell X-1, devenind primul om care a zburat cu viteză mai mare decât a sunetului.

1950. S-a născut Dan Iosif  (decedat 2007), revoluționar și politician român, membru al PSD.

1951. S-a născut fotbalistul Ștefan Sameș.

1958. S-a născut filologul Marian Papahagi, director al Centrului Cultural Român din Roma.

1959. A murit actorul american Errol Flynn  (născut 1909).  A jucat în „Robin Hood”, „Corsarul”,  „Prea mult şi prea repede”.

1962. Un avion de recunoaștere al SUA, model Lockheed U-2, a zburat deasupra Cubei și a fotografiat rachetele sovietice, apte să poarte încărcătură nucleară. Se declanșează “criza rachetelor”, unul dintre cele mai tensionate momente ale războiului rece.

1964. Martin Luther King devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru  Pace.

1964. N.S. Hruşciov este destituit. Noul secretar general al PCUS este Leonid Brejnev.

1973. Studenţii din Thailanda demonstrează pentru o guvernare democratică. 77 dintre ei sunt ucişi iar 857 sunt răniţi.

1977. A murit actorul și cântărețul american Bing Crosby.

1981. Vicepreședintele Hosni Mubarak este ales președinte al Republicii Arabe Egipt, la o săptămână după asasinarea lui Anwar Sadat.

1990. A murit Leonard Bernstein, compozitor, pianist şi dirijor  (născut 1918).

1994. Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin și ministrul de externe israelian Shimon Peres primesc Premiul Nobel pentru Pace.

2010. A încetat din viaţă matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale. Ea servește la măsurarea fenomenelor naturale despre care, până la el, se credea că nu pot fi măsurate – precum norii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă