15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist16 noiembrie în istorie: Pornește metroul în București. Iohannis câștigă alegerile prezidențiale

16 noiembrie în istorie: Pornește metroul în București. Iohannis câștigă alegerile prezidențiale

La 16 noiembrie 1849, Dostoievski este condamnat la moarte. În 1916 are loc "Bătălia pentru București". În 1979 s-a dat în folosință primul tronson al metroului din București. Iar în 2014, Klaus Iohannis câștigă turul doi al alegerilor prezidențiale.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 16 noiembrie în istorie.

1364: Începutul domniei lui Vladislav Vlaicu în Țara Românească.

1485: Lupta de la Cătlăbuga. Ștefan cel Mare îi învinge pe otomani.

1849: Un tribunal rus l-a condamnat pe Fiodor Dostoievski la moarte pentru activități anti-guvernamentale; execuția lui a fost anulată în ultimul moment, pedeapsa fiind comutată în exil în Siberia.

1855: Exploratorul britanic David Livingstone este primul european care ajunge la cascada Victoria (Mosi-oa-Tunya).

1878: S-a constituit, la Sibiu, Reuniunea Română de Muzică sub conducerea cărturarului Zaharia Boiu.

1881: La București a fost înființată Facultatea de Teologie ortodoxă.

1885: George Eastman, fondator al companiei Kodak, a inventat în SUA pelicula de nitroceluloză pentru a imprima imagini.

1907: După ce cu doi ani în urmă nu au reușit să constituie un stat al SUA, cele cinci triburi civilizate s-au unit cu teritoriul Oklahoma și au format al 46-lea stat al Uniunii.

1916: Primul război mondial: "Bătalia pentru București", cea mai mare operațiune militară a armatei române din anul 1916, condusă de generalul Constantin Prezan, prin care se încerca apărarea Capitalei.

1920: S-a încheiat revoluția din Rusia, începută în primăvara anului 1918.

1938: Chimistul elvețian Albert Hofmann a sintetizat pentru prima oară drogul halucinogen LSD la laboratoarele Sandoz din Basel, Elveția.

1940. Drept răspuns la bombardarea orașului Coventry, cu două zile înainte, de către Luftwaffe, aviația britanică bombardează orașul Hamburg.

1945: Constituirea UNESCO – Organizatia Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. La data de 16 noiembrie 1945, reprezentanții a 44 de state participante la Conferința de la Londra au semnat Actul constitutiv al UNESCO; a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 1946.

1957: Începe, la Moscova, consfătuirea reprezentanților partidelor comuniste din 64 de țări. Se adoptă o declarație care condamnă "revizionismul" în general, iar în mod special "revizionismul" iugoslav.

1965: Sovieticii au lansat de la baza Baikonur din Kazakhstan sonda spațială Venera III.

1979: S-a dat în folosință, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din București între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea.

1988: A fost adoptată Declarația de suveranitate a Republicii Estonia, prin care se recunoștea supremația legilor estoniene asupra celor unionale.

1988: Benazir Bhutto este aleasă în funcția de prim-ministru al Pakistanului, pe care a deținut-o în legislaturile 1988-1990 și 1993-1996, fiind prima conducătoare politică a unei țări musulmane.

1998: Înființarea Ziarului Financiar.

2000: Bill Clinton devine primul președinte american care vizitează Vietnamul.

2001: Este lansat primul film Harry Potter: "Harry Potter și piatra filozofală"  ("Harry Potter and the Sorcerer's Stone").

2014: Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Klaus Iohannis a obținut 54,43% din voturi la turul doi al alegerilor prezidențiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,56% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă