11.4 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist17 aprilie în istorie: Se înființează Banca Națională. SUA vor să-l răstoarne...

17 aprilie în istorie: Se înființează Banca Națională. SUA vor să-l răstoarne pe Fidel Castro

1598. S-a născut astronomul italian Giovanni Riccioli.

1647. A murit cronicarul Grigore Ureche, autorul  Letopiseţului Ţării Moldovei.

1735. S-a născut Johann Seivert, lexicograf transilvănean, autorul primei lucrări lexicografice publicate despre scriitorii de limbă germană din Transilvania.

1790. A murit Benjamin Franklin, inventator şi om politic american.

1880. A fost înfiinţată Banca Naţională Română, cu drept exclusiv de a emite monedă.

1888. A fost ridicat clopotul Patriarhiei, cel mai mare din ţară, la acea dată.

1894. S-a născut liderul sovietic Nikita S Hruşciov, succesorul lui I.V.Stalin.

1895. S-a născut Ion Vinea, poet, prozator și traducător.

1916. S-a născut poeta Magda Isanos.

1917. S-a înființat, la Paris, Comitetul Național al Românilor din Transilvania și Bucovina, sub președinția lui Traian Vuia, apoi a dr.Ioan Cantacuzino. Comitetul a militat pentru independența Transilvaniei și unirea acesteia cu România.

1924. S-au înfiinţat studiourile cinematografice  Metro-Goldwin-Mayer.

1931. La Calcutta  (India)  a avut loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V. Bibescu a fost grav rănit.

1937. Apariția personajului de desene animate Daffy Duck.

1945. A murit poetul Ion Pillat.

1946. Siria a obținut independența față de Franța.

1954. A fost executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucrețiu Pătrășcanu (născut 1900), unul din liderii PCR, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea București, ministru al Justiției între anii 1944–1948.

1961. Invazia din Golful Porcilor (cunoscută în America Latină sub denumirea  Invasión de Playa Girón). Un grup paramilitar denumit Brigada 2506, finanțat și antrenat de CIA, încearcă o lovitură de stat împotriva lui Fidel Castro.

1963. Compania Ford a lansat celebrul automobil Mustang.

1964. A murit actorul George Vraca  (născut 1896).

1969. Alexander Dubček, părintele Primăverii de la Praga, a fost înlocuit în funcția de lider al comuniștilor din Cehoslovacia de către Gustav Husak.

1974. S-a născut Victoria Beckham, cântăreață britanică.

1975. Războiul Civil Cambodgian se sfârșește. Khmerii Roșii preiau puterea la Phnom Penh, instituind unul dintre cele mai cumplite regimuri de teroare din istorie. În cei patru ai de domnie ai lui Polt Pot au fost uciși cca. două milioane de cambodgieni, aproape un sfert din populația de atunci a țării.

1996. A fost inaugurată Centrala Nucleară de la Cernavodă.

2007. A murit cântăreţul român  Gil Dobrică  (născut 1946).

2010. A murit fotbalistul Alexandru Neagu, legendă a Rapidului.

2014. A murit scriitorul columbian Gabriel García Márquez, laureat Nobel  (născut 1927).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...

Sebastian Burduja: “România are nevoie de energie în 3D-descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Proiectului de Ordonanță care vizează eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori, argumentând că aceasta aduce claritate în...

Militanții au atacat un post militar din Pakistan

Militanții au atacat sâmbătă dimineața un post militar din Pakistan, în apropiere de Afganistan, folosind un vehicul încărcat cu explozibili, ucigând cinci membri ai...
Ultima oră
Pe aceeași temă