15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist17 februarie în istorie: Românii numesc un sultan în Imperiul Otoman. Kosovo...

17 februarie în istorie: Românii numesc un sultan în Imperiul Otoman. Kosovo își declară independența

1411. În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa Çelebi, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.

1600. Filosoful și astronomul Giordano Bruno este ars pe rug pentru erezie, din ordinul Inchiziției, la Campo de’ Fiori în Roma.

1653. S-a născut Arcangelo Corelli, compozitor, violonist, pedagog și dirijor italian (d. 1713)

1673. A murit Moliere (Jean Baptiste Poquelin), dramaturg francez (născut 1622).

1753. În Suedia ziua de 17 februarie este urmată de 1 martie; țara face trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian.

1803. S-a născut Edgar Quinet, istoric, scriitor, filozof și filoromân francez (decedat 1875)

1850. Domnitorul Barbu Știrbei a dat ofisul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

1854. Marea Britanie recunoaște independența statului Orange. În prezent face parte din Republica Sud-Africană.

1856. A murit Heinrich Heine, poet, ultimul reprezentant al romantismului german (n. 1797)

1866. Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman. Primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).

1867. S-a realizat dualismul austro-ungar, luând astfel naștere Imperiul Austro-Ungar.

1904. A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei “Madame Butterfly” de Puccini.

1909. A murit Geronimo, lider apaș  (născut 1829).

1917. S-a născut Ioana Radu, cântăreață română (romanțe și muzică populară) (decedată 1990).

1933. Prin Actul Blaine, SUA desființează regimul prohibiției.

1933. Prima apariție a publicației Newsweek.

1934. S-a născut actorul britanic  Alan Bates  (decedat 2003).

1941. Al doilea război mondial. Părintele franciscan Maximilian Kolbe a fost arestat de Gestapo pentru ajutorul dat unor refugiați din estul Poloniei (evrei și ucrainieni). Kolbe și-a dat viața în schimbul eliberării altui prizonier, tatăl unor copii, la Auschwitz.

1947. În Austria  a fost emisă “A doua lege privind național-socialismul”, prin care foștii naziști erau excluși din viața publică.

1949. S-a născut Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar, fost ministru al Apărării Naționale.

1950. Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.

1951. S-a născut Octavian Belu, antrenor de gimnastică artistică.

1963. S-a născut Michael Jordan, jucător american de baschet.

1979: Declanșarea războiului de graniță chino-vietnamez.

1981. S-a născut Paris Hilton, actriță americană.

1987. Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, pe teritoriul României au avut loc mai multe manifestații de protest; la Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!

1993. Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu “â” în interiorul cuvântului și a formei “sunt” în loc de “sînt”.

1993. Vizita oficială a președintelui României, Ion Iliescu, la sediul  NATO din Bruxelles.

1997. Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri “Marea Neagră”, de la Mangalia.

1999. Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți spre  Capitală.

1999. NATO a aprobat un “plan de operare” pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo  (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.

2001. A fost efectuat, în SUA, cel de-al doilea transplant de mână reușit.

2008. Kosovo și-a autoproclamat independența față de Serbia, sub denumirea Republica Kosovo.

2013. A 63-a ediție a Ursului de aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul Poziția copilului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă