13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist22 aprilie în istorie: Leul devine monedă națională. Începe demonstrația din Piața...

22 aprilie în istorie: Leul devine monedă națională. Începe demonstrația din Piața Universității

1451. S-a născut viitoarea regină  Isabella de Castilia (decedată 1504).

1500. Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia.

1509. Henric al VIII-lea a fost încoronat rege al Angliei.

1529. Spania și Portugalia încheie un tratat la Zaragoza, prin care își împărțeau coloniile din emisfera estică.

1724. S-a născut Immanuel Kant, unul dintre cei mai mari filosofi din istorie, autorul lucrării („Critica raţiunii pure”, „Critica raţiunii practice”, „Metafizica moravurilor”)  (decedat 1804).

1850. S-a născut poeta Veronica Micle (decedată 1889). A publicat poezii, nuvele şi traduceri şi un volum de poezii. Este cunoscută datorită legăturii cu poetul Mihai Eminescu.

1866. A avut loc primul concert simfonic din București, la Teatrul cel Mare, sub conducerea lui Eduard Wachmann.

1867. S-a adoptat prima lege monetară din România, prin care Leul a fost desemnat unitatea monetară. Acesta era compus din 100 de bani.

1870. S-a născut Vladimir Ilici Lenin, întemeietorul Uniunii Sovietice. A condus partidul bolşevic şi a fost primul premier al Uniunii Sovietice.

1877. Hotărâtă să-şi cucerească independenţa, România a întrerupt relaţiile diplomatice cu Poarta Otomană.

1881. S-a născut politicianul rus Aleksandr Kerenski  (decedat 1970), al doilea prim-ministru al Guvernului provizoriu rus, chiar înainte ca bolșevicii lui Lenin să cucerească puterea.

1894. S-a născut scriitorul Camil Petrescu (decedat 1957)  („Jocul ielelor”, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Patul lui Procust”, „Teze şi antiteze”).

1897. A murit scriitorul, omul politic şi economistul Ion Ghica (născut 1816), preşedinte al Academiei Române („Scrisori către Vasile Alecsandri”).

1904. S-a născut fizicianul american Robert Oppenheimer, „părintele” bombei atomice (decedat 1967).

1913. La Petersburg a apărut Pravda, publicația Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1915. A avut loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de armata germană pe frontul din Flandra, în timpul Primului Război Mondial (în 1917, în jurul localității belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oară gazele toxice, iperita luându-și numele de la acest oraș; la 13 ianuarie 1993, la Paris se va semna „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”, intrată în vigoare la 29 aprilie 1997).

1916. S-a născut violonistul şi dirijorul american Yehudi Menuhin (decedat 1999), elev al compozitorului român George Enescu.

1924. S-a născut actorul Ion Lucian (decedat 2012).

1933. A murit Frederick Royce, cel care împreună cu Charles Rolls, a creat maşina de lux Rolls–Royce.

1937. S-a născut actorul american Jack Nicholson.

1984. A murit Ansel Adams, unul dintre cei mai apreciați fotografi ai tuturor timpurilor.

1986. A murit Mircea Eliade, romancier, eseist, filosof, istoric al religiilor. („Maitreyi”, „Noapte de Sânziene”, „Tratat de istoria religiilor”, „Sacrul și Profanul”).

1990: După un miting electoral al PNȚCD (înaintea alegerilor din 20 mai), o parte dintre manifestanți se baricadează în Piața Universității din București (unul dintre locurile-simbol ale Revoluției anticomuniste din decembrie 1989), blocând (până la 13 iunie) circulația pe cele două artere principale ce străbat această zonă centrală a Capitalei; această acțiune social-politică a căpătat denumirea de “fenomenul Piața Universității”.

1994. A murit preşedintele american Richard Nixon.

1996. Consiliul Național Palestinian și-a deschis lucrările, dupa 32 de ani de exil.

1996. A murit poetul şi prozatorul Mircea Ciobanu.

2005. Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare cu cei trei jurnaliști români răpiți în Irak, postul susținând că răpitorii cer retragerea trupelor române din Irak în patru zile, altfel vor ucide ostaticii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă