26 iulie în istorie: România eliberează Basarabia. Fidel Castro începe revoluţia

CALENDAR: Ce s-a întâmplat la 26 iulie

Mihai Diac 0 comentarii

La 26 iulie 1941, armatele României şi Germaniei au cucerit oraşul Cetatea Albă, finalizând astfel eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei. În 1944, prima rachetă germană V 2 a lovit Marea Britanie. Iar în 1953 a început revoluţia cubaneză.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 26 iulie în istorie.

1721. S-a născut Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei, colecționar de artă și fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele.

1741. A fost descoperită Peninsula Alaska de către exploratori ruşi. Ulterior a fost cumpărată de SUA.

1856. S-a născut dramaturgul şi eseistul britanic George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

1872. S-a născut Scarlat Demetrescu, fost profesor de științe naturale și geografie la Liceele Sf. Sava și Gheorghe Lazăr. Simultan cu o intensă activitate de profesor și publicist, este subdirector la Senat, geolog la Institutul Geografic al României și conduce revista spiritistă „B. P. Hașdeu”.

1875. S-a născut Carl Gustav Jung, medic, psiholog şi psihiatru elveţian, fondatorul psihologiei analitice. A colaborat cu Sigmund Freud, fiind atras în special de cercetările acestuia legate de isterie şi de vise.

1882. Parsifal, operă în trei acte de Richard Wagner, a avut premiera la Bayreuth.

1885. S-a născut scriitorul André Maurois.

1887. L. L. Zamenhof editează prima carte despre limba Esperanto, cea mai răspândită limbă artificială.

1894. Se naște scriitorul Aldous Huxley.

1916. A murit Nicolae Teclu, chimist care a dat numele unui nou tip de arzător (bec), Arzătorul Teclu. A studiat ingineria și arhitectura, iar apoi chimia. Și-a continuat cariera devenind profesor de chimie generală și chimie analitică la Viena. A mai avut o contribuție susbstanțială la dezvoltarea chimiei mondiale. Din 1879 a fost membru titular al Academiei Române.

1928. Se naște regizorul american Stanley Kubrick ("Lolita", "A Clockwork Orange")

1941. A murit Benjamin Whorf  - lingvist și antropolog american care s-a remarcat mai ales prin ipoteza Sapir-Whorf. Din 1919 și până la moartea sa, a lucrat într-o companie de asigurări; profesia lui era cea de chimist, iar preocupările lui academice făceau parte din timpul liber.

1941.  Este cucerită Cetatea Albă. Astfel se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și a Basarabiei.

1943. S-a născut Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor și actor britanic.

1944. Prima rachetă germană V-2 lovește Regatul Unit.

1952. A murit Eva Perón, soţia preşedintelui argentinian Juan Peron.

1953. Începe revoluția cubaneză condusă de Fidel Castro.

1964. S-a născut Sandra Bullock, actriță americană.

1976. Un card VISA a fost utilizat pentru prima oară, la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacționată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...