23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist29 martie în istorie: România intră în NATO. Americanii se retrag...

29 martie în istorie: România intră în NATO. Americanii se retrag din Vietnam

1430: Imperiul Otoman, condus de sultanul Murad al II-lea, cucerește orașul bizantin Salonic.

1461: Războiul celor două roze. Bătălia de la Towton – Eduard de York o învinge pe Margareta de Anjou și devine regele Eduard al IV-lea al Angliei.

1599: Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1792: Regele Gustav al III-lea al Suediei moare după ce a fost împușcat în spate, la un bal mascat, cu 13 zile mai înainte. Este urmat la tron de fiul său, Gustav al IV-lea Adolf.

1809: Țarul Alexandru I al Rusiei declară că Finlanda, cucerită în cel de-al treilea Război Rus-Suedez, va aparține pentru totdeauna Rusiei.

1821: În momentul începerii mișcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suțu, a anunțat hotărîrea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsînd o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente și mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.

1830: Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.

1881: La Teatrul Național din București, are loc premiera piesei “Sânziana și Pepelea”, de Vasile Alecsandri.

1912. A murit în Antarctica Robert Falcon Scott, explorator  britanic (născut  1868)

1912: S-a născut Caius Iacob, matematician român, membru al Academiei Române, al Societății matematice franceze (d. 1992)

1926: S-a înființat, la București, Institutul de Studii Bizantine.

1940: Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ținut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevărat, întrucît tratatele de la Londra nu fuseseră denunțate), spunea că aceasta se explică prin existența unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS.

1941. S-a născut Violeta Andrei, actriță română.

1943. S-a născut Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou), compozitor grec.

1945: Ministrul de Justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administrației publice, promulgat de rege în aceeași zi.

1954. S-a născut Augustin Zegrean, politician român, președintele Curții Constituționale

1962. S-a născut Dan Bittman, cântăreț român (Holograf)

1964: România și Argentina ridică legațiile la nivel de ambasadă.

1972: S-a semnat Convenția cu privire la răspunderea internațională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spațiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU)

1973: Războiul din Vietnam: ultimii soldați americani părăsesc sudul Vietnamului.

1973. S-a născut Cristian Panait, procuror român. A murit în urma unei sinucideri controversate, în anul 2002.

1974: Mariner 10, naveta americană de explorare, fără echipaj uman, devine prima naveta spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ.

1998: La Lisabona podul Ponte Vasco da Gama a fost deschis traficului. Construcția se întinde peste râul Tagus, are o lungime de peste 17 kilometri și este de cel mai lung pod din Europa.

2004. Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO. Celelalte state admise în acest val au fost Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania.

2004. Republica Irlanda devine prima țară din lume care interzice fumatul în locurile publice, inclusiv în restaurante și baruri.

2005: Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat pentru a treia oară titlul european.

2009: A murit Maurice Jarre, compozitor francez (născut  1924).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă