16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAldineCentenar România. Legiunea voluntarilor români din Siberia, în imagini

Centenar România. Legiunea voluntarilor români din Siberia, în imagini

Istoria Legiunii voluntarilor români din Siberia a rămas ascunsă zeci de ani, deși unii ofițeri și-au scris memoriile și arhivele au păstrat multe imagini. La începutul anului 1918, în lagărele de prizonieri din Rusia, aflată la începutul bolșevizării, ofițerii români au început propaganda pentru recrutarea unui corp de voluntari care să lupte împotriva bolșevicilor sub coordonarea misiunii militare franceze. Abia în octombrie 1918 s-a constituit corpul voluntarilor români în orașul Celiabinsk de lângă Munții Urali. Fotografiile de față, prezentate de saecularia.ro, datează din această perioadă.

Activitatea trupelor române a fost coordonată de Comitetul Național al Transilvănenilor și Bucovinenilor, prezidat de brașoveanul Voicu Nițescu. Acesta era redactorul-șef al ziarului „Gazeta de Transilvania“ de la Brașov, iar cât timp s-a aflat în Siberia a coordonat o ediție specială a publicației apărute aici – un număr al ziarului poate fi văzut pe masă în fotografia Comitetului din octombrie 1918.

Ziarul a fost tipărit cu mari dificultăți în Siberia – doar la Ekaterinburg a fost găsit un set de litere latine pentru tipografie, însă fără semnele diacritice românești, ceea ce a stârnit protestele unor cititori.

Unul dintre memorialiștii aventurilor românilor din Siberia a fost locotenentul Simion Ghișa, care poate fi văzut în fotografia de mai jos, al doilea în picioare.

 

În fotografia care ne arată cazarma românilor din Celiabinsk se poate distinge tricolorul fluturând deasupra intrării principale și pot fi văzuți câțiva militari în uniforme românești.

 Biroul Comitetului Național are de asemenea intrarea din stânga împodobită cu tricolorul, fiind păzită de doi militari în uniforme române.

Imaginile au fost digitalizate în cadrul proiectului Saecularia.ro, din Colecția de Documente Fotografice ale Arhivelor Naționale.

 

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă