Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Centenarul, marcat printr-o cursă de înot de 100 kilometri pe Prut

Centenarul, marcat printr-o cursă de înot de 100 kilometri pe Prut

Înotătorii Avram Iancu, din Petroșani, și Ion Lazarenco, din Republica Moldova, au marcat 100 de ani de la Marea Unire din 1918 prin cursa „Umăr la umăr pentru o istorie comună”, înotând 100 de kilometri pe Prut.

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Piecare dintre cei doi înotători are un palmares internațional de invidiat. Avram Iancu, bibliotecar din Petroșani, a traversat înot Canalul Mânecii fără costum de neopren, iar anul trecut a parcurs, tot înot, fluviul Dunărea, pe întreaga sa lungime de 2.858 de kilometri, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Bibliotecarul din Petroşani a reuşit să stabilească un nou record mondial, fiind primul om care a parcurs Dunărea înot fără costum de neopren. Ion Lazarenco, originar din satul Brăviceni, raionul Orhei, din Republica Moldova, este cel de-al șaptelea înotător din lume care a traversat cele şapte strâmtori incluse în provocarea Maratonului „Ocean’s Seven”:  Strâmtoarea Gibraltar (14 km), Canalul Mânecii, Canalul de Nord (34 km), Canalul Molokai (44 km), Canalul Catalina (34 km), Strâmtoarea Tsugaru (20 km) și Strâmtoarea Cook (26 km). Ion Lazarenco este stabilit cu familia de -aproape 20 de ani în Irlanda și a venit în țară special pentru a înota cei 100 de -kilometri împreună cu Avram Iancu.

 

„Istoria nu o va mai şterge nicio radieră”

 Startul cursei de 100 de kilometri s-a dat la podul dintre Oancea și Cahul, unul din podurile de peste Prut la care la începuturile anilor ‘90 au fost organizate „podurile de flori”, prin care românii de pe ambele maluri ale Prutului și-au exprimat dorința de unire a Basarabiei cu România. „La Oancea se scrie istorie prin acest gest făcut de cei doi sportivi în semn de respect pentru România Mare şi pentru cei care şi-au dat viaţa de-a lungul timpului pentru ţară. La 100 de ani de la Marea Unire, doi români adevăraţi vor înota umăr la umăr pe Prut, pentru un ideal care trebuie să se înfăptuiască: Unirea!”, a declarat primarul din Oancea, Victor Chiriloaie. În clipa în care cei doi sportivi au plonjat în apă, sute de baloane tricolore și-au luat zborul către cer. A fost o cursă de trei zile, întreruptă doar noaptea, la lăsarea întunericului. Cei doi sportivi au fost însoţiţi de un caiac în care se va afla Ulise Galu, din Braşov, care a fost alături de Avram Iancu şi în cursa acestuia de-a lungul Dunării. Sute de gălățeni i-au întâmpinat pe cei doi performeri la debarcaderul Clubului Nautic „Monaco”. „Istoria pe care noi o scriem astăzi nu o va mai şterge nicio radieră. Mă bucur că sunt alături de fratele Avram în acest demers simbolic pentru unitatea românilor”, a spus Ion Lazarenco. La rândul său, Avram Iancu a declarat că este mândru că a avut prilejul să înoate împreună cu Ion cei 100 de kilometri, pentru a demonstra împreună că Prutul este un simbol al unirii: „Pentru că avem acelaşi sânge, de român, am hotărât să înotăm ultimii 100 km ai Prutului pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire”. 

Comentarii

loading...