9.3 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăAldineCrucea unui erou

Crucea unui erou

Monumentul crucifix a fost ridicat in iulie 1942 de catre familia martirului Epure Ionel, insa in anii `50 a fost demolat de bolsevici. Partea de sus a monumentului – crucea cu lauri, a fost salvata si adusa in curtea bisericii de sateanul Filip Epure in 1975, unde s-a aflat pina in prezent.

La initiativa Asociatiei Monumentum, in baza unui proiect intocmit de arhitectul Mihail Andries, monumentul a fost reconstituit si amplasat in curtea Bisericii din sat.

Dupa dezvelire, monumentul a fost sfintit de un sobor de preoti in frunte cu parintele paroh Iurie Stavita si preotul profesor Mircea Bejenaru din Suceava. Garda de onoare a fost formata din doi veterani ai razboiului de la Nistru, iar imnurile de stat al Republicii Moldova si al Romaniei au fost intonate de catre orchestra din Soroca, prezenta carora a fost asigurata de ex-ministrul Apararii Alexandru Cimbriciuc.

Ordinea cuvintarilor a fost deschisa de primarul comunei – Mihail Gatlan, care a multumit domnului Iulian Rusanovschi pentru restabilirea monumentului si celor prezenti pentru participarea la eveniment. Concomitent, dumnealui a salutat prezenta delegatiei din Suceava in conditiile in care vorbim aceeasi limba si cu totii face parte din neamul romanesc.

La randul sau, parintele prof. Mircea Bejenaru a atras atentia asupra faptului ca aceste monumente persista din ordinul spiritual al domnitorului Stefan cel Mare si Sfant ca o dovada a perpetuarii credintei stramosesti si a identitatii nationale.

Profesorul Filip Epure, om emerit al Republicii Moldova, a adus un omagiu Capitanului Ionel Epure, care in viziunea sa este un martir si un erou national. Acest Capitan a fost omorit de bolsevici atunci cand s-a opus ocuparii Basarabiei, si a fost inmormintat in cimitirul din sat. Dupa eliberarea Basarabiei, in 1942, parintii sai au venit la Cosauti si l-au exhumat pentru a-l duce acasa. Undeva in centrul satului a fost ridicat acest monument, ulterior fiind distrus de doi sateni, care au regretat aceasta fapta, unul din ei murind in accident iar celalalt sinucigandu-se. Pacat ca locuitorii din Cosauti nu sunt prezenti in numar mai mare, in conditiile in care acest monument este un odor de pret pentru localitatea noastra.

Iulian Rusanovschi a vorbit despre initiativa si procesul de restabilire a monumentului, si a adus sincere multumiri ehipei sale precum si domnului Vladislav Lozan, care a sculptat gratuit monumentul, veteranului Alexandru Cimbriciuc, organizatiei Fapta nu Vorba, preotului Iurie Stavita – care a sustinut initiativa in pofida fapului ca membrii consililului local s-au opus restabilirii monumentului din rasputeri, si intelectualilor din Cosauti care sunt datori sa transmita urmasilor adevarul despre jertfa Capitanului Epure.

Bronzul de pe monument a fost restabilit de un sculptor rus din Chisinau – Veaceslav Jiglitchi, iar schita de restabilire a fost realizata dupa o fotografie din 1942. Acest monument, este primul din cele patru inchinate granicerilor cazuti la NIstru, care vor fi refacute de Asociatia Monumentum.

La eveniment nu au fost prezenti reprezentantii Politiei de Frontiera din Republica Moldova si din Romania, in pofida faptului ca au fost invitati, iar monumentul in sine este inchinat unui granicer cazut la datorie – Ionel Epure.

de Iulian Rusanovschi

Cele mai citite

Încă o echipă sancționată în Premier League! Nottingham Forest a pierdut patru puncte

Formația engleză de primă ligă Nottingham Forest a fost penalizată cu patru puncte în clasament pentru încălcarea regulilor financiare ale Premier League. Nottingham Forest a...

SUA și Japonia au propus ONU interzicerea de arme nucleare în spațiu

Statele Unite(SUA) și Japonia au propus luni o rezoluție Consiliului de Securitate al ONU care să sublinieze că națiunile ar trebui să respecte un...

Marian Godină îi liniștește pe șoferii români. “Acele camere nu sunt radare”

În mediul online circulă o informație falsă, o listă cu mai multe drumuri din România, unde, potrivit internauților, s-ar afla camere radar. Dar nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă