21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismAnti-americanismul nostalgicilor trecutului si al ratatilor politici

Anti-americanismul nostalgicilor trecutului si al ratatilor politici

Vecinul meu, un fost colonel de Securitate si redactor-sef al revistei acesteia in anii '80, convins de o viata ca America este dusmanul absolut al Romaniei, imi destainuia, in 1990, ca sunt probe “certe” care atesta ca Gorbaciov este spion american. Intrat in PSM si apoi in PSD, fostul securist octogenar mi-a dezvaluit de-a lungul anilor ca si Emil Contantinescu este spion american, iar recent, ca Traian Basescu este si el omul lui Bush si alogen, dar in dezacord cu Severin asupra etniei acestuia.
Penibilele crezuri ale batranului securist s-ar putea inscrie firesc in cotidianul postdecembrist al nesemnificativului daca nu am asista si la o recrudescenta a unui anti-americanism primar in mass media. Pretinsi “analisti politici”, plini de ifose si morga, incearca sa convinga pe cei creduli ca dusmanii omenirii nu sunt teroristii, gravele calamitati naturale, saracia si subdezvoltarea, ci Statele Unite. Asistam deseori la diverse comentarii sau show-uri improvizate, in care se fac afirmatii iresponsabile, nejustificate cu argumente plauzibile, emisiuni in care bunul simt este exclus, lasand pe telespectatori scarbiti si dezorientati. In timp ce cancelarul german Schroder isi amintea recent, cand anunta disponibilitatile germane de ajutoare a regiunilor sinistrate din sudul american, ca planul Marshall a constituit impulsul decisiv al reconstructiei in Germania ruinata de razboi, ca SUA au fost santinela implacabila a anticomunismului in fata URSS, la noi, “analisti” si cartitele presei cenupii cauta petele raului doar in directia Statuii Libertatii.
Atunci cand un presedinte de partid politic parlamentar, fie el inclasificabilul Vadim Tudor, comentator TV si grafoman impenitent, insulta ordinar pe ambasadorul american, in termeni de mahala, Parlamentul Romaniei nu a gasit legitima condamnarea severa a celui care incalca reguli scrise si nescrise ale codului de comportament in relatiile diplomatice internationale. Dar traim intr-o tara in care nu se manifesta respect si buna cuviinta fata de institutiile statului, in care orice neispravit poate sa azvarle in derizoriu institutii si notiuni, alta data (inainte de comunism) sacre. O tanara prezentatoare de la un post TV, cu sanii la vedere dar cu minte de scolarita, anunta recent, cu un ton deplasat de veselie si satisfactie aparenta, ca “… in sfarsit, SUA au parte de calamitati naturale pe masura, fiind cazul sa-si dea siesi sfaturi in loc de a se erija in inteleptii omenirii”. Asa a fost de cand lumea: ne ducem necazurile cu oamenii pe care ii avem.
“In ultimele decenii ale Mileniului trecut si in prezent, daca America nu exista ar fi trebuit inventata”, spunea, referindu-se la anticomunism si antiterorism, un ilustru carturar roman, recent decedat, “purtatorul unor valori pe care comunismul le-a distrus”.
H. R. Patapievici creiona astfel pe regretatul “ambasador al golanilor”, Alexandru Paleologu. Dupa 11.09.2001, locul omenirii civilizate este, desigur, alaturi de Statele Unite.
Ar fi instructiv sa cunoastem ce alternativa politica ne propun in schimb popestii si miticii din mass media.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă