14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismBucurestiul subteran este imprevizibil

Bucurestiul subteran este imprevizibil

– interviu cu istoricul Adrian Majuru –

Adrian Majuru este unul din istoricii romani care s-a ocupat si se ocupa cu pasiune si seriozitate de ceea ce putem numi geografia umana in complexitatea ei stupefianta. Este autorul lucrarilor Bucurestii mahalalelor sau periferia ca mod de existenta (Editura Compania) si Bucurestiul subteran, cersetorie, delincventa, vagabontaj (editura Paralela 45).

– Multi cred ca Bucurestiul este unul dintre cele mai urate locuri de pe fata pamantului. Impartasiti aceasta parere?
– Nu. Sa va spun de ce. Cei care fac asemenea aprecieri au, evident, un bagaj de cunostinte provenit din locurile carora le apartin sau pe unde au calatorit. Dar problema nu este sa te raportezi la ceva ce cunosti si sa excluzi ceea ce nu cunosti ci sa depistezi acele particularitati ale locului nou. In felul acesta poti descoperi locuri extraordinare iar locul socotit initial urat sa nu ti se mai para asa. In secolul XIX au fost destui calatori sau oameni de afaceri care venind la noi si stand mai mult sau mai putin timp, au putut sa descopere lucruri interesante din punct de vedere uman sau de ambianta cotidiana care a fost in continua schimbare. Bucurestiul cotidian s-a hranit cu foarte multe elemente de cultura urbana europeana. Centrul sau istoric, aflat acum in mare suferinta, a fost realizat in mare parte de straini in secolele XVIIi – XIX. De la Hanul lui Manuc, bunaoara, care a fost armean, pana la magazinele din zona care pastreaza detalii de arhitectura foarte delicate, totul a fost facut de straini. Au fost comercianti, negustori, notari publici, echivalentul de atunci al acestei functii, care locuind aici au investit foarte mult si in felul acesta au creat imaginea centrului istoric. In anuarul statistic de la 1900 , 80 la suta dintre locuitorii acestor zone erau straini, cetateni, adevarat, romani, dar de alte etnii. Romanii care locuiau acolo erau baieti de pravalie, ucenici, calfe, putini aveau pregatire superioara care le-ar fi dat dreptul sa exercite profesii ca aceea de functionar,de notar public, de profesor. Bucurestiul nu a fost un oras urat, a fost uratit fiindca particularitatile sale au fost distruse. Nu trebuie sa uitam ca timp de o generatie in centrul sau vechi s-au asezat diferite etnii, austrieci,francezi, albanezi, greci, de aceea si avem niste denumiri pe care astazi nu le mai intelegem. Faptul ca acestia au venit aici demonstreaza ca orasul nu era la capatul lumii, ci le oferea conditii de trait similare celor din tarile de unde proveneau. Si mai are de oferit. Vom vedea aceasta mai ales dupa ce vom intra in UE. Sa vedeti ca atunci vor veni straini sa lucreze in anumite domenii unde noi nu suntem pregatiti, someri din Europa occidentala, ceea ce ne va soca la inceput, dar apoi ne vom obisnui. Se va repeta situatia din secolul XIX. Sa nu uitam ca primul medic roman, Alexandru Kretzulescu, a fost pe la 1870, pana atunci medicii erau straini, adusi de particulari.
– Sa ne intoarcem la subteranul social. Care sunt asemanarile, deosebirile intre subteranul interbelic, cel din perioada comunista si cel de acum?
– Asemanarile sunt de gasit in cauzele care determina anumite fenomene sociale. Vagabondajul determina cersetoria – daca vagabondezi trebuie sa te hranesti – si delincventa. Catacombele intr-un fel favorizeaza asemenea fenomene. A existat o populatie ascunsa a Bucurestiului care si-a gasit refugiul in subteran iar aceasta i-a creat o stare sufleteasca obscura, nocturna. Catacombe au fost si in trecut si acum. In perioada interbelica cine nu avea o casa decenta si nici nu reusea sa-si injghebeze o bojdeuca din tabla sau carton undeva la marginea orasului, cobora in subteran. Acestea ar fi aemanarile.
– Deosebirile?
– Deosebirile sunt date de explozia demografica si de faptul ca orasul s-a extins mult. Au aparut noi categorii de traume si astfel oamenii care nu reusesc sa se adapteze, abdica de la viata civilizata. Cei care nu se sinucid ajung pe drumuri sau mai corect spus sub drumuri. Toti acestia se simt marginalizati, tipologia e fantastic de diversa si astfel randurile nefericitilor se ingroasa. Ai esuat in dragoste, in familie, in afaceri, la serviciu, peste tot.
– Deci raul s-a agravat…
– S-a agravat si nu intamplator acum ne confruntam cu aceasta teribila greva a profesorilor. Pentru ca o educatie in suferinta care se face partial sau nu se face deloc, ii poate determina pe semenii nostri de acolo ca mai tarziu sa iasa din societate si sa nu mai creada in nici o valoare. Acum e varsta la care se cristalizeaza anumite convingeri. Daca tinerii vad numai dezordine, harababura, necinste, viitorul lor de adulti e sub semnul intrebarii. Astfel, se alimenteaza subteranul social. Familia ii ajuta intr-o anumita masura, dar pana cand? Acesti copii traiesc sub o umbrela protectoare, dar umbrela mai devreme sau mai tarziu, se destrama. Survine un colaps financiar, conturile din banca se topesc, timpul trece fara ca viata aceea roza sa mai aiba sansa de-a fi reluata. Si atunci? Daca nu exista resurse interioare, omul se clatina rau de tot. Daca nu are o cultura elementara, un set de valori la care sa se raporteze, daca nu poate urca scara sociala, atunci coboara. Mi-aduc aminte de romanul Calea Victoriei in care Cezar Petrescu vorbeste tocmai despre un asemenea personaj de familie buna, aristocrat, care isi epuizase averea, nu cunostea codurile sociale, nu se putea adapta, ajunsese sa se drogheze si in felul acesta era aruncat dintr-un bar in altul, fiind la cheremul oricui care nu avea nici pe departe inalta sa stirpe.
– Intr-un fel, situatia de acest gen este banala.
– Dar nu mai putin dureroasa. Trebuie vazuta la scara mare, sociala si ceea ce este mai important nu apartine doar trecutului, literaturii, ci prezentului, realitatii, cu atat mai mult viitorului.
– Ati atins un punct delicat. Cum vedeti viitorul? Situatia actuala e grava, dar cea care va veni o poate intrece de zeci de ori. Va ajunge Bucurestiul un paralelism intre doua luni? Cea de la suprafata si cea din adancuri? Lumea diurna si lumea nocturna care nu se vor intalni niciodata iar atunci cand se vor intalni se vor produce numai catastrofe, violuri, asasinate, talharii?
– Viitorul este imprevizibil, cu atat mai mult contactul dintre cele doua lumi. Vedeti cazul familiei Iovan. Nu iau cazul ca pe ceva izolat, pitoresc, ci ca pe ceva paradigmatic. Dar acesta e numai varful aisbergului. Sa nu uitam ca aurolacii de ieri au astazi copii mari. Acestia nu mai pot fi socializati, au deja alte norme de viata. Aceasta lume nocturna de la noi sau de aiurea poate fi o formidabila masa de manevra, manipulabila cu multa usurinta. Sa facem putina cronologie. In Bucuresti pe la 1810, din cauza zvonului ca vin turcii, curtea principelui Sutu cu acesta in frunte si toata paza, a fugit spre munti, iar orasul a ramas pustiu. El a ajuns la cheremul cersetorilor, al vagabonzilor, al delincventilor, condusi de un oarecare Melanos Bragagiu. Acesta era un om in varsta, ratat, dat afara dintre corpul arnautilor, si caruia atunci i s-a oferit prilejul sa se razbune pe o societate despre care credea ca-l nedreptatise. Iata un exemplu al modului in care nocturnul poate invada diurnul. Sa trecem peste timp si sa poposim in anii 40 ai secolul XX.
Pe atunci saracimea orasului era atat de numeroasa incat doctorul Serban Milcoveanu amintindu-si imprejurarile, spune ca nu-si putea explica unde disparea aceasta lume noaptea. Bineinteles, in canale, in subteran, pe strazile nedesfundate ale zonelor care nu erau incadrate administrativ. De acesti oameni nu se ocupa nici un partid, indiferent de culoarea politica. Uitati unde vreau sa ajung. In 1944, Gh. Tatarascu era foarte interesat sa stie cati comunisti sunt in Romania. A aflat ca nu sunt mai mult de 800. Acestia erau oameni in mare parte cu studii superioare, cetateni romani, dar tot in cea mai mare parte nu aveau etnie romaneasca. Ei au stiut sa exploateze fenomenul, adica au privit spre subterane. De unde vine expresia “origine sanatoasa”?
– Din subterane?
– Intr-un fel, da, comunistii au inteles ce masa formidabila o reprezinta saracimea, toti cei refuzati de societate, marginalizati, care nu aveau nevoie decat de o scanteie ca sa explodeze. Cei mai multi au fost bagati in militie, in securitate, in activul de partid, deci in domenii ale fortei si dictatului. Comunistii au pus mana pe aceasta masa si au folosit-o.
– Originea comunismului e subterana. Omul din subterana dostoievskian.
– Absolut, comunistii au reusit sa capteze aceasta masa umana si sa-i dea un sens in istorie. Zic ei.
– In 45 de ani subteranele s-au golit. Acum s-au umplut la loc, va urma un seism.
– Intr-un fel. Aceasta neglijenta si indiferenta dublate de infatuare si aroganta ale inaltilor functionari politici pana la urma se va razbuna. Marginalizatii rad tot. Culmea e ca vor rade si pe cei care au incercat sa-i ajute, medici, profesori, asistenti sociali.
– Imi place cum puneti problema, apocaliptic.
– Nici chiar asa. Dar ma gandesc ca pana la urma tot ce s-a intamplat la noi dupa '45, toate masurile nemiloase indreptate impotriva vechii societati, nationalizarea, colectivizarea sunt expresii ale resentimentului acestei paturi marginalizate, obscure, nocturne asupra lumii care pana atunci o ignorase si refuzase sa gaseasca solutii pentru a ridica nivelul de cultura, de igiena, al unui evantai social larg. Comunismul, ca sa formulam intr-un limbaj arhetipal, a fost razbunarea nocturnului asupra unui diurn infatuat. Si in Evul Mediu am cunoscut un fel de nationalizare, se numea hainie si consta in furia indreptata de domnitor asupra cate unui boier caruia ii lua tot si-l aducea la sapa de lemn.
– Credeti ca subteranele se vor mantui?
– Da, asanate si cum spuneti, mantuite. Aceasta numai daca, de exemplu in cazul familiei monoparentale, persoana aceea, tata, mama, tutore sau bunic va fi in stare ca din salariu sa poata intretine un copil, doi. Deci, e o problema de nivel de trai, de asistenta sociala. Apoi ar trebui neaparat introdusa uniforma in scoli. Acest fapt ar reduce mult contrastele dintre elevi. Pe vremuri la Scoala Centrala mi-a spus o doamna profesoara de atunci, in acea clasa, in uniforma se aflau fata guvernatorului Bancii Nationale si fata unui cobilitar oltean. Aceasta din urma nu-si punea problema ca nu se poate imbraca asa cum facea fata guvernatorului iar intelegerea intre ele era deplina. Pe atunci profesorii nu faceau clase speciale pentru elevii din familii cu bani si elevii saraci. Este inadmisibil. Acum in unele tari cum ar fi Danemarca, si in general tarile cu un inalt nivel de civilizatie, subteranele au fost salvate.
– Dar cum poate exista o tara fara subterana?
– Diurnul si nocturnul nu trebuie sa se excluda, ci sa coexiste, sa nu se loveasca, sa nu se raneasca, sa nu-si faca rau, sa nu-si revendice teritoriile. Ideea unei egalitati si a unei uniformitati depline este evident odioasa si nimeni cu minima cultura nu poate sa adere la ea. Pe mine m-a interesat problema contrastelor si mai ales lungul drum al suferintei prin istorie. As dori sa fac o istorie a saraciei in aceasta tara si, va rog sa ma credeti, materialul este urias. Cartea aceasta Bucurestiul subteran inaugureaza de fapt o serie, cred, foarte importanta. Importanta se va vedea in timp. Am strans articole semnate de nume importante ale interbelicului si perioadei imediat post-belice, dintre care il amintesc pe acela al profesorului Minovici. Proiectele sale sociale au fost fantastice. A ctitorit primul serviciu public de salvare din sud-estul Europei in 1906. Mai tarziu a facut Spitalul de Urgenta si Scoala Samariteana. Aici exista biroul asistentei prin munca a cersetorilor din Bucuresti. Si cate altele.
Va multumesc.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă