10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportAtletismIncercare de dizolvare a Tinutului Herta

Incercare de dizolvare a Tinutului Herta

Anul trecut romanii s-au bucurat cu totii afland ca, prin venirea in fruntea Ucrainei a domnului Victor Iuscenko si a doamnei Iulia Timosenko, vom avea in tara vecina o conducere democrata liberala si proeuropeana.
Noi, romanii herteni din tara, ne-am grabit sa salutam aceasta noua conducere, bucurandu-ne ca fratii nostri de dincolo vor putea in sfarsit beneficia de pe urma unei reale respectari a drepturilor omului si a minoritatilor, mai ales ca in Tinutul Herta romanii, prezenti aici intr-o proportie ce trece de 90-95%, constituie, nu o minoritate, ci o majoritate si inca o majoritate absoluta.
Din pacate n-a trebuit sa treaca prea mult timp pentru ca sa ne dam seama ca, intr-o anumita masura, ne-am inselat.
Ucrainenii, pe langa faptul ca, in ciuda avertismentelor internationale si ale Uniunii Europene, continua cu aceeasi asiduitate sa sape la Canalul Bastroe si pe langa faptul ca vor controlul Deltei Dunarii si Marii Negre, dau recent dovada ca nesocotesc total si drepturile omului. Aceasta devine evident in urma intentiilor autoritatilor de a dizolva Tinutul Herta, trecand o parte a acestuia la raionul Noua Sulita, iar cealalta parte la raionul Storojinet.
Noi, cei originari din acest teritoriu, stim bine ca o asemenea impartire administrativa este impotriva intereselor populatiei din zona si ca urmareste doar sa micsoreze majoritatea zdrobitoare a romanilor din acest raion. Fara indoiala, insa, ca doamna Iulia Timosenko si domnul Viktor Iuscenko, care raspund in prezent de destinele Ucrainei, nu-si vor da avizul pentru o asemenea impartire arbitrara, nedreapta si antipopulara, de inspiratie, probabil, locala.
De altfel, noi nu ne-am pierdut total sperantele si credem ca in relatiile cu vecina noastra Ucraina se va gasi loc pentru dialog si discutii amicale. Chiar daca exista intre noi niste situatii conflictuale, acestea sunt urmarile unor grosolane abuzuri, pe care si le-au permis sovieticii in tendintele lor expansioniste.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă