6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAtletismStudenti la ananghie

Studenti la ananghie

In urma cu aproximativ doua saptamani a inceput noul an universitar 2005/2006 si, asa cum anunta unul din liderii Uniunii Studentilor din Romania, lucrarile la cele 16 camine studentesti incluse in programul de reabilitare vor fi terminate “probabil in august 2006”. Apare evident ca, in aceste conditii, presiunea studentilor asupra locurilor de cazare va fi incomparabil mai mare decat in 2004, iar 30-40 la suta dintre ei vor ramane fara loc de cazare, intrucat capacitatea caminelor este mai mica decat cererea.
In plus, Ordonanta Guvernului nr.66/2005, care interzice institutiilor publice achizitionarea de mobilier pana la sfarsitul anului 2005, afecteaza direct studentii din camine. Astfel, nu se primeste avizul Ministerului Sanatatii de functionare pentru camine deoarece paturile se afla intr-o stare jalnica. Pe deasupra, va creste taxa de regie pentru camin. Aceasta va fi mai mare cu 20-30 la suta, ajungand la 1,2-1,6 milioane de lei in majoritatea centrelor universitare, iar daca taxele vor creste si subventia nu, atunci cu certitudine studentii nu vor avea bani pentru cazare.
Sustinerile studentilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educatie si 0,9% pentru cercetare sunt pe deplin justificate. Poate de aceea ministrul Miclea a decis sa suplimenteze cu 20 de miliarde suma alocata pentru camine si cantine in momentul in care studentii au amenintat cu greva generala. Oricum, si acest gest apare drept insuficient. Dovada: demisia de onoare a ministrului Mircea Miclea, pus in fata unui buget al Invatamantului pe 2006 care interzice orice speranta de indreptare a lucrurilor. Un alt aspect: acceptarea unor termene mari de executie a lucrarilor de reabilitare, respectiv consolidare, a condus la cazarea unui numar mic de studenti. In acest context se favorizeaza aparitia spagii in obtinerea unei camere in camin. Astfel, “proprietarii” camerei abia inchiriate o reinchiriaza la sume foarte mari in valuta.
Nu lipsita de relevanta consideram si prezentarea cazului concret al Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB) unde studentii se confrunta cu probleme majore. Astfel, incepand de anul acesta, conform regulamentului din UPB, un punct de credit va costa 300.000 de lei, cu peste 150% mai mult decat pana acum! De asemenea, cazarea in caminele UPB va creste cu 50%! Un an universitar (invatamant cu taxa), ca de altfel si repetarea unui an universitar vor costa 26 de milioane, cu aproximativ 45% mai mult decat pana acum! Da, probabil ca in cazul de fata nu ministerul, ci conducerea Universitatii poarta principala raspundere. Dar, indiferent de responsabil, problemele studentilor raman. Se pare ca atunci cand vine vorba de fonduri extrabugetare conducerea UPB nu are prea multe idei. Solutia eterna este sa stoarca si ultimul ban de la studenti.
Dar pentru ca nu trebuie sa criticam fara a veni si cu solutii, mi-as permite sa ofer, in calitate de presedinte al studentilor din cadrul Partidului Popular Crestin Democrat (PNTCD), cateva idei gratis pentru conducerea UPB pentru surse de venit extrabugetare pentru o universitate: l contracte de cercetare cu mediul privat sau granturi de cercetare; l cursuri postuniversitare de formare continua; l inchirieri la preturi corecte a unor spatii din campus si din facultate; l publicitate in campus (tot la preturi corecte);
Si, asa cum considera majoritatea reprezentantilor asociatiilor studentesti politice sau apolitice, care au atras atentia public asupra situatiei grave din invatamantul superior romanesc, sustin ca incompetenta nu trebuie platita de catre studenti!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă