11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismUra si minciuna propagate la Chisinau de un nou manual de istorie...

Ura si minciuna propagate la Chisinau de un nou manual de istorie pentru elevi

Intr-un recent manual de “Istorie integrata a Moldovei”, destinat elevilor de clasa a XII-a de liceu, se propaga ura si minciuna. Si se poate spune acest lucru fara sa exageram, atata vreme cat in acest manual romanii din tara sunt considerati “antisemiti, fascisti si extremisti” si atata vreme cat se sustine ca ostasii romani, care in cadrul celui de al II-lea Razboi mondial au intrat in 1941, in Chisinau, sunt acuzati de faptul ca “oamenii au fost ucisi pe strazi, femeile violate, copiii injunghiati cu baionetele si ca sute de cadavre erau aruncate cainilor, spre sfasiere”.
O lucrare ca aceasta, care, prin ceea ce contine, vine “sa invenineze cat mai mult posibil relatiile Bucuresti-Chisinau” (George Damian), ne aminteste ca tot sub actuala guvernare comunista, din Republica Moldova, un pseudo-lingvist, Vasile Stati, a elaborat nu de mult, “Dictionarul Moldo-Roman”, dictionar considerat ca “o absurditate si o falsificare grosolana a realitatilor lingvistice” si in care Presedintele Academiei Romane, dl Eugen Simion, vede “o aberatie provocatoare si o prostie propagandistica”, iar in autor, un “activist marunt”.
Suntem convinsi ca de o asemenea “frumoasa” primire se va bucura si manualul de istorie la care ne referim, chiar daca Presedintele Republicii Moldova, domnul Vladimir Voronin, vorbeste de curand de “ciuma neagra a fascismului” romanesc.
Cu o atitudine total nejustificata ca aceasta, suntem obligati sa constatam ca presedintele comunist moldovean se incadreaza printre “acei oameni rai si amagitori”, care merg “spre tot mai rau, ratacind pe altii si rataciti fiind ei insisi”, despre care Sf. Apostol Pavel scrie in epistola a doua catre Timotei, in versetul 13, din capitolul 3. De altfel, in acelasi capitol, inteleptul Apostol Pavel, referindu-se la “zilele din urma”, in care “vor veni vremuri grele”, scrie despre asemenea “oameni iubitori de sine”, “trufasi”, “hulitori”, “tradatori”, “lipsiti de dragoste si neiubitori de bine” si adevar, printre care presedintele moldovean isi poate gasi insusiri care sa i se potriveasca.
Or, de aceea, este de asteptat ca romanii si oficialii nostri sa protesteze impotriva unor atitudini nedrepte si dusmanoase de acest fel, stiindu-se bine ca acei numerosi ostasi romani au luptat si au murit pentru eliberarea teritoriului romanesc dintre Prut si Nistru. Este, pe de alta parte, bine sa se faca diferenta intre “eliberare” si intre ceea ce a fost o noua “cotropire si inrobire”. Istoricii, chiar si noi care am trait si am fost contemporani acestor evenimente, merita sa fim ascultati.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă