13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăAldineIanuarie - luna botezată după Janus, zeul porţilor şi al uşilor la...

Ianuarie – luna botezată după Janus, zeul porţilor şi al uşilor la romani. Popular, o numim gerariu

Ianuarie este prima lună a anului în calendarul gregorian şi are 31 de zile. Ziua are 10 ore iar noaptea are 14 ore.

Denumirea lunii ianuarie (lat. januarius) vine de la numele zeului Janus, care în mitologia romană era zeul porţilor şi al uşilor. Mai înseamnă şi începutul, deoarece romanii credeau că fiecare lucru care începe intră printr-o uşă. În tradiţia populară, luna ianuarie se numeşte ghenarie, Crăciunul mic, carindar sau gerariu

La începutul lunii, Soarele răsare la ora 07 h 52 m şi apune la ora 16 h 47 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 07 h 35 m şi apune la ora 17 h 23 m.

Prima eclipsă a anului 2018 este o eclipsă de Lună totală, care se produce la 31 ianuarie 2018. Va putea fi observată de pe teritoriul României, la faza maximă, doar ca eclipsă prin penumbră. Eclipsa totală va fi vizibilă din nord-estul Europei, din Asia, din Australia, din nord-estul Africii, din nordul Americii, din nord-vestul Americii de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica.

Următoarele sunt două eclipse parţiale de Soare. Prima se va produce la 15 februarie 2018 şi va fi vizibilă din sudul Americii de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic şi din Antarctica. A doua eclipsă parţială de Soare are loc la 13 iulie şi va fi vizibilă din sudul Australiei, din Oceanul Pacific şi din Oceanul Indian.

A doua eclipsă de Lună din 2018 va fi totală, se va produce la 27/28 iulie 2018 şi va fi vizibilă în întregime de pe teritoriul României, din Europa, din Africa, din Asia, din Australia, din sudul Americii de Nord, din America de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica.

Foarte rar se produce o eclipsă de Soare la un interval de timp de două săptămâni înainte sau după producerea unei eclipse de Lună. Un astfel de eveniment astronomic are loc în 2018, marcând a cincea eclipsă a anului o eclipsă parţială de Soare, la 11 august, vizibilă în nord-estul Europei, în nord-vestul Asiei, în nordul Americii de Nord, în Oceanul Atlantic şi în zona Arctică, potrivit site-ului timeanddate.com.

Cele patru evenimente astronomice care marchează începutul celor patru anotimpuri în 2018 se produc la: 20 martie 18 h 15 m – echinocţiul de primăvară, la 21 iunie 13 h 07 m – solstiţiul de vară, la 23 septembrie 04 h 54 m – echinocţiul de toamnă, la 22 decembrie 00 h 23 m – solstiţiul de iarnă, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

La data de 20 ianuarie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Vărsător, până pe 18 februarie.

Luna reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 02 ianuarie – Lună Plină la 04 h 24 m; 09 ianuarie – Luna la Ultimul Pătrar la 00 h 25 m; 17 ianuarie – Lună Nouă la 04 h 17 m; 25 ianuarie – Luna la Primul Pătrar la 00 h 20 m; 31 ianuarie – Lună Plină la 15 h 26 m.

Luna ianuarie, din punct de vedere religios, este marcată de mai multe sărbători, începând cu prima zi anului – Anul Nou, Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile, continuând apoi cu Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) – zi de post, Botezul Domnului, Boboteaza (6 ianuarie), Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului (7 ianuarie), Cuviosul Antonie cel Mare (17 ianuarie), Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi loan Gură de Aur (30 ianuarie).

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă