21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodScrisoarea lui Neagu Djuvara către Traian Băsescu

Scrisoarea lui Neagu Djuvara către Traian Băsescu

Scrisoare deschisă către Traian Băsescu

În cursul campaniei alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009, aflându-mă în timpul confruntării dintre cei trei candidaţi în rândul susţinătorilor lui Crin Antonescu, l-am auzit la un moment dat pe domnul Traian Băsescu zicând că e un adevărat scandal că de 20 de ani nu s-a început încă procesul celor care au născocit monstruoasa minciună a teroriştilor lui Ceauşescu. Am hotărât atunci să scriu preşedintelui o scrisoare deschisă. Am acceptat atunci propunerea revistei Academia Caţavencu, care efectiv a publicat-o în numărul din 17 noiembrie 2010, fără efect.

Au apărut, între timp, cărţile lui Grigore Cartianu şi filmul domnului Mihalache, care au familiarizat opinia publică cu adevărata crimă comisă în decembrie 1989 de Ion Iliescu şi acoliţii săi. Pe de altă parte, în urma manifestărilor de stradă din ianuarie, domnul preşedinte Băsescu, la prima sa intervenţie, a relevat că Ion Iliescu, chiar la ieşirea dintr-un spital, unde suferise o mică intervenţie, s-a grăbit să declare că se pune în fruntea manifestanţilor.  Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că el continuă să tragă sforile politicii pretinse de stânga.

E mai mult decât oportun, e chiar indispensabil, ca domnul preşedinte Băsescu să dez-lănţuie, în sfârşit, Justiţia.

Iată, aşadar, textul publicat prima oară în noiembrie 2010 în Academia Caţavencu.

Domnule preşedinte,

E foarte probabil că, absorbit de propria dumneavoastră campanie prezidenţială din noiembrie anul trecut, n-aţi putut observa că m-am aflat mereu alături de candidatul Partidului Naţional Liberal la toate manifestările sale publice. Crin Antonescu, ştiind că lucrările mele şi apariţiile mele publice de 20 de ani încoace mi-au adus o oarecare popularitate, m-a luat pe lângă el, aşa cum se pune un vas de flori în mijlocul mesei la cinele simandicoase. În seara fatidică de 22 noiembrie, când s-a văzut că la primul tur nu ieşise pe primul sau pe al doilea loc, (cum cred că ar fi meritat), ca să vă fie opus la al doilea tur, el nu s-a mai gândit să-mi ceară şi mie părerea privitoare la atitudinea de adoptat la al doilea tur. Cu micul cerc din jurul lui, s-a grăbit să încheie strânsă alianţă cu Mircea Geoană. Acesta era, desigur, un socialist mai prezentabil, mai occidentalizat decât mai toţi cei din PSD dar, în spatele lui, în toate pozele, apăreau nelipsite umbrele sumbre ale unor Ion Iliescu, Hrebenciuc şi Cozmâncă, cerberii „democraţiei originale”, aprigii paznici instalaţi ca să asigure continuitatea puterii politice oculte a fostei Securităţi şi a acaparării mai întregului avut naţional de către foştii securişti şi foştii activişti de partid. Toţi aceştia formează o uriaşă, dar invizibilă, pânză de păianjen care sufocă ţara. Cu asemenea şleahtă, Partidul Naţional Liberal nu avea voie să intre în cârdăşie. Din care pricină, de atunci, m-am retras „pe tuşă”, cum se spune în limbaj sportiv. N-am demisionat însă din Partidul Naţional Liberal, căci nu puteam părăsi un partid şi o mişcare în care mă aflam de 170 de ani alături de părinţii, de bunicii şi de străbunicii mei de ambele părţi.

Eu l-aş fi sfătuit pe Crin Antonescu să rămână neutru şi să lase membrii şi simpatizanţii PNL să voteze la al doilea tur fiecare după conştiinţă. Erau şanse, în acest caz, domnule preşedinte, să ieşiţi cu o majoritate mult mai confortabilă.

Dacă îndrăznesc să vă scriu azi această scrisoare, e din cauza unei fraze pe care aţi rostit-o în timpul ultimei confruntări tripartite din campania primului tur. Termenii exacţi se pot găsi pe stenograma evenimentului sau pe filmul televizat dar, nepricepându-mă s-o fac, redau cu aproximaţie ce-am reţinut, că doar eram la doi-trei metri în spatele dumneavoastră, printre rudele şi printre susţinătorii lui Crin Antonescu. Aţi spus, în esenţă, că era un adevărat scandal să fi trecut 20 de ani de la evenimentele din decembrie ’89 şi să nu fi fost început încă procesul manipulării care a avut loc atunci, cu pretinşii terorişti ai lui Ceauşescu, ceea ce a adus moartea a 1.000 de oameni numai în Bucureşti; precum şi procesul mineriadelor din anii ’90. Mi-a tresărit inima în piept, căci eraţi în 20 de ani primul preşedinte sau candidat la preşedinţie care îndrăznea să spună acest adevăr tăinuit.

Au trecut de-atunci, domnule preşedinte, nouă luni şi jumătate – cât ar fi fost zămislit un copil – şi nu s-a făcut nimic. Ba chiar au fost luate de către guvernul Boc nişte măsuri care merg exact în sens opus, ca demiterea lui Marius Oprea din fruntea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi a lui Dinu Zamfirescu de la preşedinţia Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, precum şi alte câteva măsuri nepotrivite.

E adevărat că de o vreme s-a pornit o acţiune mai viguroasă împotriva corupţiei. A început un proces împotriva celui mai vizibil şi mai neruşinat dintre marii noştri escroci, Sorin Ovidiu Vântu. E bine că a început procesul lui Vântu. Cu condiţia să nu sfârşească pe aripile vântului, ca atâtea altele, ci să fie urmat şi de procesele altor mari prădători ai avutului public, ca să nu iasă cumva zvonul că urmărirea lui Vântu ar avea şi iz politic. Repet: e bine că s-a lansat o acţiune mai energică împotriva marii corupţii, dar aceasta nu trebuie să mascheze sau chiar să ţină loc de acţiune şi împotriva vinovaţilor de crime politice. La urma urmei, crimele politice sunt şi mai grave, şi mai dramatice, şi mai primejdioase pentru fiinţa naţiunii decât fraudele şi furtişagurile.

Domnule preşedinte, ţineţi-vă de cuvânt, dezlănţuiţi Justiţia împotriva celor învinuiţi de crime politice. Numai cu acest preţ ar licări o cât de mică speranţă, barem să înceapă vindecarea acestei ţări bolnave.Numai cu acest preţ veţi lăsa un nume în istoria ţării.

Neagu Djuvara,

Simplu cetăţean

( NOTA REDACȚIEI: Articolul original a fost publicat în februarie 2012 )

 

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă