17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăCultură1 Decembrie - reuniune informală a Miniștrilor Culturii la Consiliul Uniunii Europene

1 Decembrie – reuniune informală a Miniștrilor Culturii la Consiliul Uniunii Europene

Principalul obiectiv vizează identificarea unor noi inițiative și acțiuni coordonate la nivel european, care să faciliteze redresarea sectoarelor culturale și media, sever afectate de pandemia Covid-19. Discuțiile vor aborda oportunitățile europene de finanțare a proiectelor din domeniu și o posibilă ameliorare a cadrului juridic existent în materie de mobilitate, pentru a permite deplasările artiștilor și ale profesioniștilor din domeniul culturii, în contextul restricțiilor impuse de criza sanitară.

Reuniunea informală a miniștrilor culturii din 1 decembrie 2020 continuă dezbaterea inițiată la reuniunile informale ministeriale on-line din timpul Președinției croate a Consiliului UE, în 8 aprilie și 19 mai 2020, precum și la reuniunea ministerială organizată de Președinția germană în data de 14 septembrie 2020 la Berlin), ocazii cu care s-a convenit că de ajutorul planificat din fondurile și programele UE trebuie să beneficieze și sectorul cultural și media. Declarația semnată de ministrul culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, alături de alți 25 de miniștri ai culturii și mass-media din UE după videoconferința informală organizată la 8 aprilie 2020, a deschis calea pentru măsuri europene comune.

Recuperarea Europei are nevoie de puterea culturii și a media, Ministerul Culturii considerând vitală abordarea comparativă a implicațiilor crizei actuale asupra sectoarelor culturale și creative și explorarea viitoarelor măsuri eficiente pentru atenuarea impactului pe care aceasta îl are asupra economiei. România, alături de celelalte state membre UE, își reafirmă angajamentul pentru măsuri politice suplimentare, menite să sprijine sectoarele culturale și creative, în perioadele de criză și nu numai. 

În spiritul reacțiilor guvernamentale adecvate în acest context, Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a realizat un proiect de schemă de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activitățile, ca măsură de precauție pentru evitarea răspândirii SARS COV-2.

Agenda discuțiilor include, de asemenea: stadiul negocierilor aferente propunerii de Decizie pentru modificarea calendarului viitoarelor Capitale Europene ale Culturii; adoptarea Concluziilor Președinției privind egalitatea de gen în domeniul culturii, care valorifică sinergiile cu Strategia Comisiei Europene privind egalitatea de gen 2020-2025; nu în ultimul rând, adoptarea Concluziilor Consiliului privind garantarea unui sistem media independent și pluralist, indisolubil legate atât de respectarea statului de drept, cât și de viitoarea publicare a Actului privind serviciile digitale, care va continua procesul de reglementare a platformelor online. Totodată, în discursul său introductiv, Președinția va prezenta stadiul negocierilor programului Europa Creativă 2021- 2027.

Videoconferința se va încheia cu prezentarea priorităților de lucru ale viitoarei Președinții portugheze a Consiliului UE, în domeniile cultură și audiovizual.

Reuniunea va fi prezidată de prof.dr. Monika Grutters, ministrul german al culturii.

România va fi reprezentată de domnul Mihai Firică, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă