9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăCultură„120 BPM”, Marele Premiu la Cannes 2017, Din 26 ianuarie și...

„120 BPM”, Marele Premiu la Cannes 2017, Din 26 ianuarie și în România

Lungmetrajul regizat de Robin Campillo a fost preferatul criticii în perioada festivalului de la Cannes, fiind considerat favorit la marile premii încă din ziua proiecției. „120 BPM” pornește de la fapte reale – acțiunile organizației civice ACT UP din Franța anilor 90, pentru a vorbi în final despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Mișcarea ACT UP este considerată a fi precursoarea mișcărilor civice de după anii 2000 care au condus în final la obținerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorități – de la cele sexuale la cele civice.

 

Începută în Statele Unite și extinsă în toată lumea, cu o organizare vizibilă și eficientă în Franța, se consideră că ACT UP a pregătit terenul pentru unele dintre temele actuale de astăzi – de la căsătoria între persoane de același sex și până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria americană de film.

Manifest politic într-o sensibilă poveste de dragoste

În plină epidemie, grupul de acțiune „Act Up” s-a implicat în viața publică, combătând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societății și conștientizând opinia și autoritățile asupra metodelor de prevenirea a acestei boli sau a metodelor de tratament.

Dincolo de temă, „120 BPM” este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forță și vitalitate, de emoție și compasiune, considerat de revista Variety „o înduioșătoare combinație între o poveste autobiografică plină de emoție și dramatism, un manifest politic și un erotism bulversant și copleșitor”.

Filmul a primit recent „Premiul pentru cel mai bun film străin al anului” din partea prestigioasei și influente comunități de critici din Statele Unite, Los Angeles Film Critics Association.

Regizorul filmului, Robin Campillo (55 de ani), a obținut de-a lungul timpului numeroase premii, fiind printre altele și co-scenarist al unui alt succes francez, Palme d’Or-ul din 2008 de la Cannes, „Entre les murs/The Class” regizat de Laurent Cantet.

Pe scurt, suntem în Franța, la începtul anilor ’90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiștii de la Act Up-Paris își intensifică acțiunile în lupta contra indiferenței generale. Viața lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical.

 

Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, se recuperează după operație. Actorul a primit un stimulator cardiac

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, a fost operat. El a primit un stimulator cardiac, după ce a suferit anterior trei operații...
Ultima oră
Pe aceeași temă