11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCultură20 martie, ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret

20 martie, ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret

Cu siguranţă, nu este întâmplător faptul că în fiecare an, la data de 20 martie, sunt celebrate atât Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret (iniţiată în 2001 de ASSITEJ – Association Internationale du Theatre pour L’Enfence et la Jeunesse) cât şi Ziua Internaţională a Fericirii (stabilită de ONU 11 ani mai târziu, în 2012). Asocierea celor două sărbători ne dă speranţă, amintindu-ne că “fericirea depinde de noi”, după cum spunea Aristotel.

De-a lungul timpului, peste 80 de ţări din întreaga lume au marcat acest eveniment prin spectacole, expoziţii, conferinţe, ateliere şi întâlniri cu artişti. În contextul pandemic actual, care a introdus mari restricţii în contactul direct cu publicul, teatrele s-au reinventat, s-au adaptat şi şi-au mutat spectacolele pe scena virtuală, ca o soluţie pentru păstrarea acestei legături.

Teatrul Muzical Ambasadorii se alătură teatrelor care sărbătoresc această zi specială şi îşi invită spectatorii să urmărească două dintre cele mai îndrăgite titluri din repertoriul instituţiei. 

Într-un cadru ingenios, ce îmbină elemente clasice cu tehnica modernă, costume de epocă ce poartă amprenta spiritului nostru popular, o muzică originală uşor de memorat, dansuri de curte, dar şi dansuri româneşti, artiştii TMA dedică spectacolul ÎNŞIR’TE MĂRGĂRITE copiilor de la 3 la 12 ani, precum şi celor care vor, pentru un ceas, să viseze cu ochii deschişi. Basmul este prezentat, cu umor tipic românesc, de împăraţi, împărătese, fete si feciori de curte, zmei, vrăjitoare şi multe personaje fantastice, pregătite să îşi dezvăluie povestea cu tâlc şi morală.

La rândul lor, PĂCALĂ ŞI TÂNDALĂ invită spectatorii într-o călătorie muzicală plină de peripeţii! Sunt aşteptaţi toţi cei care vor să îi întâlnească pe năstruşnicii eroi ai snoavelor populare româneşti, cunoscuţi pentru isteţimea lor bine ascunsă sub masca naivităţii, simplităţii şi umorului. Vom colinda alături de ei frumoasa lume a satului românesc, cu obiceiuri şi tradiţii, cu personaje pitoreşti, cu dansuri, cântece, vorbe de duh şi întâmplări nemaiauzite.

Ambele spectacole vor fi disponibile gratuit pe canalul de YouTube al instituţiei sâmbătă, 20 martie, începând cu ora 9:00, dar vor putea fi accesate şi de pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/teatrulmuzicalambasadorii ori website-ul instituţiei www.teatrulmuzicalambasadorii.ro.

TEATRUL MUZICAL AMBASADORII este cea mai tânără instituţie publică de spectacole şi concerte (înfiinţată în anul 2019), aflată în subordinea Ministerului Culturii, al treilea ansamblu artistic dedicat copiilor şi tinerilor fondat de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, după OPERA COMICĂ PENTRU COPII şi TEATRUL STELA POPESCU. Instituţia îşi desfăşoară activitatea la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Obiectivul său este promovarea valorilor muzicale şi coregrafice româneşti şi universale, în ţară şi în lume. Repertoriul TMA este divers, cuprinzând spectacole de operă, balet, musical, folclor.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă