13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăActrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață

Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață

Draga Olteanu Matei a încetat din viață la 87 ani pe un pat al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Internată în urmă cu aproape o săptămână după ce a suferit o hemoragie internă, îndrăgita actriță, care suferea și de alte afecțiuni medicale, se afla la terapie intensivă cu suport respirator și hemodinamic în momentul în care a intrat în stop-cardio-respirator. În ciuda eforturilor medicilor Draga Olteanu Matei nu a putut fi resuscitată și aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Draga Olteanu Matei împlinise 87 ani pe 24 octombrie și a avut o impresionantă carieră pe scenele de teatru și distribuții memorabile în filmele românești. Actrița a jucat în peste 90 producții cinematografice, 50 de piese de teatru și a avut peste 100 de producții de televiziune.

Cunoscută drept Coana Chirița, Aneta Duduleanu ori celebra Veta din la fel de celebrul “Nea Mărin miliardar”, un rol excepțional interpretat alături de Amza Pellea, Draga Olteanu Matei a debordat de optimism în viața de zi cu zi dar și atunci când a avut de interpretat un rol.

„Nu trebuie să plângem, cine ajunge la capăt, scapă, deşi ne dorim să mai fie ceva, e prea frumosă viaţa pe pământ, dacă ştii să ţi-o faci, ca să mai fie ceva de trăit după…. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că aţi trecut să mă vedeţi…”, spune Draga Olteanu Matei într-un interviu la TVR1.

Actrița a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an debuta în piesa „Ziariştii” de Alexandru Mirodan.

În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti și a scris scenarii de film cum ar fi „Coana Chiriţa” şi „Chiriţa în Iaşi”.

„Gaiţele” de Kiriţescu, „Căruţa cu paie” de Mircea Ştefănescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Domnişoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu sunt alte roluri de neuitat.

În lumea filmului a intrat în anul 1955, în lungmetrajul „Blanca”, iar printre cele 90 de producții cinematografice se numără „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Toamna Bobocilor” (1975), „Nea Mărin miliardar” (1978), „Patima” (1975), „Ilustrate cu flori de câmp” (1975), „Buletin de Bucureşti” (1982) şi „Căsătorie cu repetiţie” (1985).

A câștigat Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru rolul din „Faimosul Paparazzo” (1999), Premiul Gopo pentru întreaga carieră în 2010, în 2007 a fost aleasă Cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț iar din 2011 are o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București.

Draga Olteanu Matei a primit Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer în 2014 de la principesa Margareta și a fost omagiată în 2018 de Ziua Culturii Naţionale, la Ateneul Român.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă