24.6 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Alin Nica îl elogiază pe marele arhitect al Sinagogii din Timișoara

După ce a participat la expoziția „Arhitectura devoțiunii” – operele lui Lipót Baumhorn din Szeged și Timișoara, găzduită de Centrul Multifuncțional Bastion, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș a încurajat bănățenii să susțină artiștii care activează online.

Lipót sau Leopold Baumhorn a fost un arhitect maghiar, de origine evreiască. A proiectat circa 24 de sinagogi în întregul Imperiu Austro-Ungar, și apoi în Ungaria de după Primul Război Mondial. De asemenea, a proiectat și numeroase clădiri de locuințe, vile, școli și instituții publice. El a trăit între 1860 și 1932.

Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2023, alături de Elefsina (Grecia), Novisad (Serbia) şi Veszprém (Ungaria).

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a desconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Ultima oră
Pe aceeași temă