19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăArh. Ileana Tureanu, preşedinta UAR: Culele sunt un simbol naţional pe cale...

Arh. Ileana Tureanu, preşedinta UAR: Culele sunt un simbol naţional pe cale de dispariţie

Evenimentul a fost organizat de UAR la sediul Băncii Naţionale a României (BNR).

Tureanu a subliniat că în Anul European al Patrimoniului Construit România trebuie să militeze pentru salvarea valorilor sale culturale şi arhitecturale.

“Am venit astăzi la cea mai prestigioasă instituţie a statului nostru cu o rugăminte, cu un semnal de alarmă şi cu o speranţă de ajutor de a ne uni forţele pentru a salva un program şi o clădire care ne defineşte cultural civilizaţia românească. În anul nu doar al Marii Uniri, dar şi în Anul European al Patrimoniului Construit, România trebuie să-şi afirme valorile culturale şi arhitecturale şi trebuie să militeze pentru salvarea lor. Culele sunt un simbol naţional pe cale de dispariţie, o parte au dispărut, o parte nu se simt deloc bine şi suntem cu toţii chemaţi să facem o acţiune naţională, să mobilizăm toate forţele creatoare din ţară ca să salvăm culele româneşti, culele olteneşti. (…) Cred că rămâne obligaţia noastră morală de a găsi o soluţie pentru cule”, a spus Ileana Tureanu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a exprimat speranţa ca aceste clădiri de inspiraţie românească, culele olteneşti, să fie refăcute şi salvate de la dispariţie.

El a spus că evenimentul organizat de UAR reprezintă “un efort de a salva una dintre probele materiale cele mai evidente ale existenţei culturii şi civilizaţiei româneşti” şi a precizat că “va antrena Banca Naţională” în acest efort.

Arhitectul Romeo Belea, preşedintele de onoare al Bienalei Naţionale de Arhitectură, a afirmat că îşi va oferi tot ajutorul pe care îl poate da celor care vor realiza un circuit de vizitare a culelor olteneşti.

“Culele din Oltenia au o caracteristică cu totul deosebită. Imaginaţi-vă un vis în care culele acestea din Oltenia, care sunt pe o suprafaţă relativ mică, ar deveni un circuit. Circuitul ăsta ar fi sinonim ca valoare cu ceea ce am acum este foarte căutat, zona săsească a Transilvaniei. Nu vreau să le compar, nici nu aş putea să le compar. (…) Orice imbold aş putea să produc asistenţei din această sală să ne unim forţele pentru realizarea unui circuit – întâi mic şi poate pe urmă din ce în ce mai mare – al acestor cule din nordul Olteniei. Sunt alături, cu tot ce pot să fac, de Uniunea Arhitecţilor şi de toţi cei care ne vor sprijini”, a afirmat arhitectul Romeo Belea.

La simpozion au fost prezenţi, de asemenea, academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. dr. arh. Emil Barbu Popescu, preşedintele de onoare al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, arh. Pavel Popescu, preşedintele filialei Sud-Vest Oltenia.

În cadrul evenimentului a fost vernisată şi expoziţia “SOS – Culele Olteneşti!”, în care, pe aproximativ 30 de panouri, sunt prezentate cule din zona Olteniei.

Simpozionul şi vernisajul expoziţiei “SOS – Culele Olteneşti!” au fost organizate în cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură – ediţia a XIII-a, eveniment care a avut loc sub deviza “100 de ani de arhitectură în România”.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă