Artista Zoița Călinescu expune la Paris

Studio fără frontiere, prima expoziție personală a Zoiței (Delia Călinescu) în Franța (curator Antigona Silvia Rogozea) are loc între 17 și 27 octombrie 2017 într-un spațiu alternativ situat în inima cartierului de artă contemporană din Paris, cartierul Marais.

Rl online 0 comentarii

Studio fără frontiere, prima expoziție personală a Zoiței (Delia Călinescu) în Franța (curator Antigona Silvia Rogozea) are loc între 17 și 27 octombrie 2017 într-un spațiu alternativ situat în inima cartierului de artă contemporană din Paris, cartierul Marais. 

Atelierul itinerant stă la baza conceptului proiectului, urmând ca artista să își aducă atelierul de lucru la vedere în diverse spații publice și private din lume, astfel ajungând atât la un public neavizat, cât și la cel specializat. Iar Parisul, prin diversitatea sa culturală și prin deschiderea pentru artele plastice, este locul perfect de promovare a conceptului Sudio fără frontiere.

“Noi, artiștii, suntem universali și totodată particulari cu fiecare lucrare pe care o afișăm publicului larg. Așa s-a născut Studio fără frontiere, dintr-o nevoie de a prezenta actualitatea în formă artistică și universală în același timp”, explică artista Delia Călinescu.

La Paris, la doi pași de Muzeul Picasso, la numărul 13 din Rue Sainte-Anastase, vizitatorii pot participa, prin intermediul unei serii de instalații, jucării și tehnici mixte, culori acrilice și pentru sticlă, cutii albe și negre, la istorii mari și mici dintr-o perspectivă estetică inteligentă și surprinzătoare. Sunt aduse în centrul atenției artefacte de plastic, așa cum este cazul soldățeilor, animalelor, insectelor, al mașinuțelor sau al eroilor consacrați, personaje care descriu lumea actuală sub forma unui cumul de adevăruri individuale.

Astăzi, când societatea (post)modernă este contestată permanent de fantomele trecutului precum și de amenințări în devenire, comentariul artistic și plin de umor poate fi reconfortant, dar și semnalizând o urgență în reamintirea Istoriei. În cadrul expoziției vor fi prezentate și pictură clasică și volumetrică sau lucrări de artă video, dată fiind activitatea prolifică a unui artist prolific care migrează cu mare ușurință între diversele tehnici.

“Lucrările Zoiței, fie pictură, instalații sau video, sunt întotdeauna introspective într-un mod agitat, neliniștit, căutând sensurile gesturilor cotidiene într-o lume în care încercăm să ne regăsim permanent. Recurența anumitor tematici – inimile pulsatorii, obsesia sentimentului uman, jocul de-a joaca, demantelarea prezentului în pixeli și redarea marilor figuri ale istoriei  ne apropie de artistă, devenindu-i familiari pe negândite. Acest efect ni-l dorim și prin expoziția din capitala Franței, unde peste treizeci de lucrări variate vor fi expuse pe două etaje ale unui spațiu inedit din centrul Parisului”, explică curatorul Antigona Silvia Rogozea povestea din spatele Studio fără frontiere.

 

 

CV

Zoița Delia Călinescu

 

Zoița (Delia Călinescu), n. 1978, a avut expoziții în centre și galerii de artă importante, atât în România precum și în străinătate, cum ar fi în Marea Britanie, Argentina, Statele Unite ale Americii și Grecia. Proiectele ei sunt întotdeauna rezultatul unei bune documentări, reprezentând proiecte pe termen lung ce tratează concepte și realități postmoderne. În ultima perioadă, s-a concentrat pe medii și materiale organice și prietenoase cu mediul înconjurător, experimentând cu performance, action painting și instalații video. Mai multe detalii pe www.zoita.ro 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...