12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVremea calfelor calatoare

Vremea calfelor calatoare

Sapte sute de tineri, membri ai Fratiei Calfelor Calatoare, ce dateaza din perioada Evului Mediu, sunt asteptati maine la "intalnirea calfelor" din Sibiu.
Parohia Evanghelica CA din Sibiu, Deutsche Gesellschaft eV Berlin si Muzeul National Brukenthal – Muzeul de Istorie/"Casa Altemberger" inaugureaza marti, 3 iulie, in vechea primarie a orasului, o expozitie inedita pentru spatiul cultural romanesc, intitulata "Bresle sibiene si calfe calatoare europene". Proiectul se deruleaza in programul oficial Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007 si reuneste doua initiative rare: expozitia despre breslele medievale de mestesugari si calfele (ucenicii aflati sub contract cu "mesterul") sibiene din sec. XIV-XIX si intalnirea calfelor calatoare europene, o initiativa unica in tara noastra, organizata de Parohia Evanghelica CA Sibiu.

O traditie medievala
Traditia calfelor calatoare (tineri imbracati cu uniforma grupului de mestesugari caruia ii apartineau, cu insemnele de breasla specifice) se pastreaza in tari occidentale ca Germania, Austria, Elvetia, Franta, Norvegia, Suedia de sute de ani. Din aceste tari de origine, aproximativ 700 de tineri cu o pregatire profesionala (dulgheri, tamplari, zidari, pietrari, sculptori sau fierari) au ales sa porneasca la drum intr-o calatorie initiatica ce va dura trei ani si o zi, purtand uniforma si palaria calfelor, respectand normele impuse de fratia lor. Pentru a avea voie sa poarte uniforma de calfa, tanarul nu are voie sa fie casatorit, sa aiba copii, alte obligatii sau datorii, trebuie sa faca fata cu cinste si onoare angajamentelor pe care si le asuma si trebuie sa respecte regulile si traditiile fratiei din care face parte. Atat prezenta lor in Sibiu, inca din Evul Mediu, cat si calatoriile calfelor sibiene au contribuit de-a lungul timpului la intarirea legaturilor cu centrele mestesugaresti europene si la dezvoltarea principalelor mestesuguri, devenite in unele cazuri importante activitati industriale.
    
Casa Calfelor
Pentru a revigora si a sustine arta mestesugareasca traditionala, dar si pentru a colabora cu oameni experimentati in tehnicile traditionale, Parohia Evanghelica din Sibiu a pus la dispozitia calfelor o cladire din vecinatea bisericii, langa pasajul scarilor, in piata Huet nr. 3, care este renovata in prezent cu ajutorul acestora. In ultimii ani, aceasta cladire a devenit cunoscuta drept "Casa Calfelor" si este unul dintre reperele inedite ale Sibiului turistic.

ASTAZI LA SIBIU

"Bible Art"
Litografii de Dali, Chagall, Dore, Engellmann, intr-o expozitie inedita la biserica evanghelica din cisnadie, ora 9.00

Curs international de restaurare ICCROM
Muzeul ASTRA, dumbrava sibiului, ora 9.00

"Pretul cunoasterii"
Documentar de Ugyen Wagdy, Buthan,
studioul astra film, piata huet, ora 14.00

"Muzica, dans si cantece austriece",
ambasada austriei la bucuresti, piata mare, ora 20.00

"Imperium Jazz Marathon"
Auditii jazz live, imperium pub, bdul nicolae balcescu, ora 20.30

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă