7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăCulturăBirchall: Guvernul este determinat să susţină industria cinematografică

Birchall: Guvernul este determinat să susţină industria cinematografică

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Guvern, Birchall participă la Ischia Global Film&Music Fest, care reuneşte producători, regizori, scenarişti, actori şi specialişti din domeniul cinematografiei, pentru a promova pachetul de facilităţi destinate sprijinirii realizării de co-producţii în industria cinematografică românească. 

Ea a spus, la sesiunea de dezbateri “Focus on Romania”, că Guvernul României este determinat să susţină industria cinematografică.

“Guvernul României este determinat să susţină industria cinematografică, iar cele mai recente decizii demonstrează hotărârea noastră în acest sens şi fac din ţara noastră una dintre principalele destinaţii pentru realizarea co-producţiilor internaţionale, punând astfel în valoare atât talentul şi expertiza lucrătorilor din acest domeniu, precum şi frumuseţea meleagurilor româneşti. Am prezentat producătorilor şi reprezentanţilor marilor studiouri de producţie cinematografică schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul Dăncilă, prin care ne propunem să stimulăm producţia de filme prin încurajarea iniţiativei private în domeniul creării, finanţării, producţiei şi distribuţiei de filme româneşti sau de filme realizate cu participare românească. De asemenea, am transmis tuturor producătorilor invitaţia de a veni şi de a valorifica oportunităţile pe care le oferă România în acest domeniu, invitaţie primită cu deschidere”, a afirmat Birchall, conform Guvernului.

Ea a susţinut că, prin schema de ajutor de stat destinată industriei cinematografice, România devine cea una dintre cele mai atractive destinaţii din Europa pentru coproducţia de filme. Schema de ajutor cuprinde alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile, procent care poate creşte cu până la 45%, atunci când se îndeplineşte condiţia promovării unei zone geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice, a precizat Birchall.

Potrivit Guvernului, oficialul român s-a întâlnit cu nume cunoscute din industria de film, producători şi reprezentanţi ai marilor studiouri internaţionale de producţie, cărora le-a adresat invitaţia de a veni în România pentru a investi şi pentru a valorifica oportunităţile pe care le oferă industria cinematografică locală.

Schema de ajutor de stat are caracter multianual şi se derulează până la data de 31 decembrie 2020, acoperind maximum 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film pe teritoriul României. Plata ajutorului de stat se face în perioada 2018-2020. Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, echivalentul a aproximativ 50 milioane euro, iar bugetul maxim total este de 698 milioane lei, echivalentul a aproximativ 150 milioane euro.

Ajutorul de stat acordat constă în: alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi alocări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste alocarea de bază, cu condiţia promovării unei zone geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă